Kuvendi voton kundër shkarkimit të presidentit Meta

Me 78 pro Kuvendi ka votuar kundër shkarkimit të presidentit Ilir Meta, duke iu referuar dhe raportit përfundimtar të Komisionit Hetimor ndaj tij.

Ndërkohë që 17 deputetë kanë votuar kundër gjetjeve përfundimtare të Komisionit Hetior dhe 8 abstenim.

Komisioni Hetimor për shkarkimin e presidentit Meta ka nisur punën rreth një vit më parë, për te hetuar dekretin e tij për shtyrjen e zgjedhjeve të 30 Qershorit, ndërsa rrugës e zgjeroi fushën e tij të hetimit dhe me emërimet e presidentit në Gjykatën Kushtetuese.

Në përfundim socialistët thanë se shkeljet e Metës nuk kanë qenë aq të rënda sa për të vendosur për shkarkimin e tij, duke iu referuar dhe opinionit të dhënë nga Komisioni i Venecias.

Vetë kryeministri Rama tha sot në Kuvend, se uji i Venecias nuk e lan dot atë që ka bërë Meta, e megjithatë mazhoranca do të mbështetej te opinioni i tyre. Sipas Ramës, Meta është presidenti me i njëanshëm që vendi ka pasur ndonjëherë dhe institucioni që ai drejton është shndërruar në seli të opozitës.

“Venecia nënvizoi shumë shkelje të presidentit, dhe për këtë ka rekomanduar masa dhe jo shkarkim të presidentit”, tha Rama në Kuvend. Rama kujtoi dhe deklaratën e tij, në zgjedhjen e Metës, kur tha se ai ishte presidenti më i mirë që do të kishte vendi.

“‘Ilir Meta u bë president me votat e tij dhe tonat, pasi ne nuk kishim votat për ta zgjedhur vetë presidentin. Dhe prandaj unë kam thënë atë kohë që ai ishte presidenti më i mirë, që mund të zgjidhej në një situatë të tillë, kush e dinte që ai president do të bëhej aq i mirë për opozitën që nuk ishte këtu në atë Kuvend, dhe aq i keq për Kushtetutën.

Përpara Ilir Metës Bujar Nishani ngjan me George Washingtonin, po ta ndajmë Bujar Nishanin nga statuset dhe intervistat, dhe Bujar Nishanin e firmave, i pari ishte një sakëlldi, ndërsa Nishani i procedurave Kushtetuese, ishte absolutisht në rregull me Kushtutën. Të njëjtën gjë mund të themi për presidentet e tjerë, por jo për Ilir Metën, që e ka kthyer presidencën në një vatër të ndezjes së zjarreve, duke e përdorur Kushtetutën si letër”, u shpreh Rama.

“Shpresoj që të jetë presidenti i fundit i një republike parlamentare që del në Miting. Ne asnjëherë nuk kemi pretenduar se jemi të përsosur, dhe asnjëherë gabimet tona nuk i kemi mbuluar me vullnetin e shumicës, dhe asnjëherë nuk iu kemi ikur atyre me idenë që do të harrohej. Gjeni nje tjetër shumicë qeverisëse që kërkon ndjesë publike, kur diçka e bërë rezulton që të jetë e gabuar. Jemi të vetëdijshëm që përderisa punojmë edhe gabojmë”, tha më tej Rama.


Shtuar 27.07.2020 11:32