Superliga nuk ka “vdekur”: Juve, Barça dhe Reali në Gjykatën Evropiane

Real Madrid, FC Barcelona dhe Juventus, tre klubet pas projekt propozimit të Superligës  po ndërmarrin veprime ligjore kundër UEFA-s dhe FIFA-s në një përpjekje për të riorganizuar rrënjësisht menaxhimin e futbollit evropian.

Këtë e ka bërë të ditur mëngjesin e sotëm Financial Times , sipas të cilës të tre skuadrat synojnë të akuzojnë organet drejtuese të sportit për thyerje të rregullave të garave evropiane, në përpjekje për të çmontuar “monopolin ” e UEFA-s dhe FIFA-s. Një fitore e mundshme do t’i lejonte skuadrat të kenë më shumë kontroll financiar në turnetë ku luajnë.

Financial Times pretendon se e kanë parë dokumentet e paraqitura në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë nga Juve, Barça dhe Real dhe raportet hapat bazë. Sipas procedurave gjyqësore, Superliga, nëpërmjet një kompanie me bazë në Spanjë që e përfaqëson atë, akuzon UEFA-n dhe FIFA-n për keqpërdorim të pozitës së tyre dominuese dhe i kërkon Gjykatës Evropiane të Drejtësisë të gjykojë nëse UEFA mund të vazhdojë të veprojë si rregullator në gjendje të vendosë sanksione mbi klubet, duke vepruar edhe si pjesëmarrës, duke përfituar nga organizimi i turneve si Champions League:

Ndryshe nga tregjet e tjera të garave sportive, UEFA dhe FIFA ruajnë dhe mbrojnë me zell një pozicion monopolist në futbollin europian që bie ndesh me ligjin e konkurrencës, pavarësisht përpjekjeve të operatorëve të tjerë për të hyrë në treg”, thuhet në të.

Gazetat konfirmojnë për këtë arsye thelbin e padisë së ngritur në Luksemburg, e cila mund të ndryshojë organizimin e futbollit të klubeve në dekadat në vijim: UEFA dhe FIFA akuzohen për shkelje të rregullave të konkurrencës së BE-së dhe objektivit të pjesës kryesore të procesi ligjor është të përcaktojë nëse ato po veprojnë në përputhje me rregullat e konkurrencës dhe nëse mund të “përjashtojnë në mënyrë legjitime konkurrencën në një treg që përbën 1% të PBB-së së BE-së“. /albeu.com


Shtuar 25.10.2021 14:39