Si renditet Shqipëria? Shtetet me jetëgjatësinë më të lartë dhe më të ulët në botë

Në Monako njerëzit kanë jetëgjatësinë më të lartë në botë. Foshnjat e lindura në vendin që strehon 40 mijë banorë në bregun jugor të Francës, kanë një jetëgjatësi mestare prej 85.9 vjetësh, sipas të dhënave në Our World in Data. Republika e Çadit, një vend mes Afrikës veriore dhe asaj qendrore, renditet në fund të listës. Njerëzit në vendin afrikan, një nga më të varfrit në botë, kanë një jetëgjatësi mesatare prej vetëm 52.5 vjetësh.

Ndërkaq, njihuni me vendet e botës ku njerëzit kanë jetëgjatësinë më të lartë:

1.Monako – 85.9 vjet

2.Hong Kong – 85,5 vjet

3.Makao, Kine – 85.4 vjet

4.Japonia – 84.8 vjet

5.Australia – 84.5 vjet

6.Zvicra – 84 vjet

7.Malta – 83.8 vjet

8.Koreja e Jugut – 83,7 vjet

9.Lihtenshtajni – 83.3 vjet

10.Norvegjia – 83.2 vjet

Njihuni me vendet e botës ku njerëzit kanë jetëgjatësinë më të ulët:

1.Çad – 52.5 vjet

2.Nigeri – 52.7 vjet

3.Lesoto – 53.1 vjet

4.Republika e Afrikës Qendrore – 53,9 vjet

5.Sudani i Jugut – 55 vjet

6.Somali – 55.3 vjet

7.Eswatini – 57,1 vjet

8.Bregu i Fildishtë – 58,6 vjet

9.Guinea – 58,9 vjet

10.Mali – 58,9 vjet

11.Shqipëria, 76,5 vjet

Prej disa muajsh, Shqipëria lakohet në artikuj të huaj për lehtësitë e të punuarit si nomadë digjitalë. Gjithashtu, qeveria shqiptare i ka dhënë vëmendje pikërisht kësaj kategorie, që po shtohet edhe në vendin tonë, nëpërmjet një drafti të përfshirë në Agjendën Digjitale 2022-2026. Së fundmi, një artikull e rendit vendin tonë si më të mirin në Europë për nomadët amerikanë.