Si të kujdeseni për lëkurën nëse keni ndjeshmëri ndaj dritës

Nëse keni ndjeshmëri ndaj dritës duhet të merrni disa masa paraprake për lëkurën:

  1. Përdorni kompresa të ftohta dhe më pas vazelinë

Mos aplikoni asnjë krem ​​menjëherë në shenjat e para të djegies nga dielli. Së pari, vendosni një kompresë të freskët në zonë për të zvogëluar nxehtësinë në lëkurën tuaj. Ju gjithashtu mund të bëni një banjë ose dush të freskët – jo të ftohtë. Pasi të jetë ftohur lëkura mund të aplikoni një krem ​​kundër djegies në zonë. Mos aplikoni pastë dhëmbësh ose gjalpë për djegie, pasi ato mund të shkaktojnë infeksion. Mos aplikoni antibiotikë lokalë. Vendosni vazelinë dy deri në tre herë në ditë.

  1. Vaji i kokosit mund të ndihmojë

Vendosja e një locion ose kremi me lipide të larta në djegiet e shkallës së parë mund të përshpejtojë kohën e shërimit dhe të zvogëlojë thatësinë. Acidi laurik, një yndyrë e ngopur, ka veti antibakteriale kundër shumë baktereve gram pozitive dhe gram-negative. Hipotetikisht, aplikimi i vajit të kokosit mund të ndihmojë në parandalimin e infeksionit, sepse përmban dafinë të mjaftueshme.

  1. Vendosni kremin hidratues me aloe vera

Nëse keni fshikëza, ky hidratim do t’ju ​​ndihmojë të shëroheni më shpejt. Mos hap fshikëza. Kjo rrit shumë mundësinë e infektimit dhe mund të shkaktojë dëmtime të lëkurës, të cilat mund të çojnë në mbresë. Në rast se flluskat shpërthejnë, mbajeni zonën të pastër dhe vendosni një fashë duke përdorur garzë të lirshme. Mbani zonën të mbuluar me një fashë për të shpejtuar shërimin.

  1. Shmangni vendosjen e ndonjë pambuku në zonën e prekur

Kur pastroni, përdorni ujë të ftohtë, por mos e fërkoni zonën që të kullojë. Mos përdorni asgjë pambuku në zonën e plagës, pasi fijet e vogla mund të ngjiten në plagë dhe të rrisin mundësinë e infektimit.

  1. Mbroni lëkurën nga dielli

Pasi djegia të jetë shëruar, mbrojeni zonën nga dielli duke veshur rroba mbrojtëse ose duke aplikuar një krem ​​dielli me spektër të gjerë me një rezistencë ndaj ujit SPF50 ose më të lartë. Kjo do të ndihmojë në minimizimin e dhëmbëza, pasi skuqja nga djegiet nganjëherë vazhdon me javë./albeu.com

Shtuar 22.05.2021 14:21