A janë ëmbëlsuesit artificialë të dëmshëm për shëndetin?

Ëmbëlsuesit artificialë në dekadat e fundit janë një zgjedhje shumë tërheqëse dhe popullore për ata që duan një shije të ëmbël në pijet apo ushqimin e tyre, pa kalori shtesë të sheqerit. Nëse keni ulur sheqerin dhe po përpiqeni të humbni ose mbani peshën tuaj, këto zëvendësues të sheqerit sintetik me kalori të ulët dhe kalori të ulët premtojnë t’ju ndihmojnë të arrini qëllimin tuaj.

Sidoqoftë, kërkimet shkencore kanë treguar në të kaluarën se njerëzit që konsumojnë shpesh zëvendësues të sheqerit janë në rrezik më të madh për sëmundje të tilla si sindroma metabolike, diabeti i tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe obeziteti.

Por a janë ëmbëlsuesit artificialë vërtet të këqij për shëndetin tuaj?

Vitet e fundit, kërkimet shkencore kanë treguar se deri më tani ëmbëlsuesit artificialë të dyshuar si sakarina, aspartame dhe sukraloza janë të sigurta për shumicën e njerëzve, pasi ato kontrollohen dhe rregullohen nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA). Hulumtimet e fundit tregojnë se nuk ka lidhje të mjaftueshme midis ëmbëlsuesve artificialë dhe sëmundjeve për të cilat ata janë fajësuar në të kaluarën.

Sidoqoftë, përkundër garancive shkencore, studimet më të fundit shkencore kanë lidhur konsumin e ëmbëlsuesve artificialë me ndryshimet në bilancin e baktereve të zorrëve, duke zvogëluar disa nga bakteret e dobishme që mbrojnë zorrën. Edhe pse këto janë korrelacione, studimet tregojnë se konsumimi afatshkurtër i ëmbëlsuesve artificialë nuk rezulton të jetë i dëmshëm.

Ndërsa inkriminimi i tyre shkencor duket se është përmbysur, kërkimet më të reja theksojnë se kategori të caktuara njerëzish duhet të jenë të kujdesshëm me konsumin e ëmbëlsuesve artificialë.

Personat që vuajnë nga sindroma e zorrëve të irritueshme nuk lejohen të konsumojnë ëmbëlsues të tillë si ksilitoli sepse kanë simptoma të tilla si diarre ose fryrje. Gjtihashtu edhe ata që janë alergjikë ndaj sulfonamideve duhet të shmangin sakarinë, pasi mund të shkaktojë probleme të frymëmarrjes, skuqje dhe diarre.

Si përfundim, ëmbëlsuesit artificialë ende provokojnë pikëpamje të diskutueshme, por demonizimi i tyre është një gjë e së kaluarës. Nëse ndiheni mirë me një dietë që përmban ëmbëlsues artificial, me kusht që ato të konsumohen në moderim, dhe nuk i përkisni kategorive të mësipërme të pacientëve, nuk ka arsye për t’u shqetësuar./albeu.com


Shtuar 19.09.2021 12:39