Pse japonezët nuk pinë ujë kur janë duke ngrënë

Nëse shkoni në një restorant perëndimor, përpara do t’ju vijë një gotë e madhe me ujë me akull dhe feta limoni, ndërsa po të jeni në Japoni, do të keni veç një filxhan të vogël me ujë. Japonezët besojnë se uji e bën më të vështirë tretjen e ushqimit tuaj. Megjithëse qëndrimi i hidratuar është thelbësor për shëndetin tuaj të përgjithshëm, prija në sasi të mëdha të ujit gjatë vakteve mund të sjellë më shumë dëm sesa dobi. Arsyet pse zbulojini më poshtë:

1. Mund ta bëjë gojën tuaj të thatë

Sado kontradiktore mund të tingëllojë, të pish një gotë me ujë gjatë vaktit tuaj, mund të thajë pështymën. Disa njerëz pëlqejnë të shtojnë edhe feta limoni, gjë që e bën pijen më acide që ndikon në sekretimin e pështymës. Për shkak se pështyma shërben si një pije e shëndetshme për mjedisin tuaj oral, pirja e ujit mund të çojë në simptomë të pakëndshme, përfshirë këtu dhe erën e keqe të gojës.  Uji me limon gjithashtu mund të dëmtojë smaltin në dhëmbët tuaj.

2. Mund të dëmtojë tretjen tuaj

Kur pini ujë gjatë vaktit, pështyma juaj hollohet. Nga ana tjetër, ndikon në lirimin e lëngjeve të stomakut, përgjegjëse për tretjen e ushqimit. Si rezultat, stomaku juaj merr sinjale më të dobëta për të tretur ushqimin, gjë që mund të çojë në fryrje stomaku.

3. Ngadalëson thithjen e lëndëve ushqyese

Për shkak se pirja e ujit gjatë vakteve hollon lëngjet tuaja të tretjes, kjo ndikon në nivelin e aciditetit natyror të stomakut tuaj. Kjo ndikon negativisht në sistemin tuaj të tretjes dhe bën që trupi të thithë më pak vitamina dhe lëndë ushqyese.

Pasja e ujit me vakte shton vëllim në stomakun tuaj dhe rrit presionin mbi të, ashtu si një vakt i madh. Kjo, nga ana tjetër, mund të përkeqësojë disa kushte shëndetësore dhe të rrisë rrezikun e zbaticës së acidit. Për shkak se pirja e ujit gjatë vakteve bën që trupi juaj të sekretojë më pak enzima të tretjes, kjo mund të çojë në një reaksion zinxhir të efekteve anësore, duke përfshirë urthin.

5. Mund të shkaktojë shtim në peshë

Pirja e ujit ndërsa jeni duke ngrënë gjithashtu mund të bëjë të fitoni kile të tepërta. Kur trupi juaj nuk mund ta tretë mjaft mirë ushqimin, ai e shndërron atë në yndyrë, duke ju bërë të shtoni më shumë peshë. Pirja e ujit me vaktet gjithashtu mund të bëjë që trupi juaj të lëshojë më shumë insulinë në gjak, gjë që rrit shanset tuaja për të ruajtur yndyrën në trup.


Shtuar 17.03.2021 12:57