Prindërit dyshuan se ishte ftohje e zakonshme dhe nuk u shqetësuan, vogëlushja 7-muajshe diagnostikohet me kancer

Një rrufë e pashtershme doli të ishte një kancer i rrallë për një vajzë të vogël. Kur ishte vetëm 7 muajshe, Mia po shfaqte simptoma të një ftohjeje të zakonshme, gjë që nuk e shqetësoi që në fillim të ëmën, Anjna Caulton.

Por ajo që filloi si simptoma tipike të një ftohjeje apo viroze, përfundoi në një diagnozë të kancerit të gjakut që prek më pak se 100 fëmijë në SHBA çdo vit. Vetëm kur Caulton, tani 44 vjeçe, vuri re ndryshime më të rënda në gjendjen e vajzës së saj, ajo filloi të shqetësohej.

“Mia sapo kishte filluar çerdhen dhe vuante nga rrufa, ishte shumë e bllokuar dhe kishte temperaturë të lartë”, – kujton ajo. “Kur shikoj pas gjatë asaj periudhe, ajo ishte veçanërisht e çuditshme. Ajo qante shumë”.

Caulton tha se ndërsa ajo ishte “e shqetësuar” nga simptomat e vazhdueshme të Mias, ajo ishte “siguruar” nga familja dhe miqtë se sistemi imunitar i fëmijës ishte ende duke u zhvilluar dhe ende i ndjeshëm ndaj insekteve që qarkullonin nëpër çerdhe. “Nuk e dija në fakt se sistemi i saj imunitar ishte në telashe serioze”, – tha ajo.

Mias shpejt iu rrit një gungë mbi brinjët e saj në anën e djathtë të trupit, për të cilën Caulton dhe bashkëshorti, Simon, menduan se mund të ishte thjesht një pickim insekti. Më pas, “mavijosja” u përhap në të gjithë gjatësinë e krahëve dhe këmbëve të Mias. Madje, prindi në panik fillimisht fajësoi veten.

“Unë pyesja veten nëse isha me të vërtetë e stresuar dhe po e mbaja shumë fort gjatë ndërrimit të pelenave të saj, apo nëse këto ishin nga çerdhja e saj”, – rrëfeu Caulton. “Qindra mendime të tmerrshme po kalonin në mendje”.

Në kohën kur Mia shkoi te mjeku, ajo ishte zbehtë dhe gjithashtu kishte gërvishtje të vogla të kuqe në të gjithë trupin e saj. “Në këtë pikë pas vizitës së tretë te mjeku i familjes, ajo u referua në spital, i cili na çoi menjëherë në shtrim”,  kujton Caulton.

Dy javë testime zbuluan se diagnoza e Mias ishte leuçemia akute limfoblastike (ALL) – një kancer i rrallë i gjakut dhe i palcës së kockave që ndodh çdo vit te rreth 90 fëmijë në SHBA, të gjithë të moshës më të vogël se një vjeç. Shenjat e ALL përfshijnë temperaturë dhe mavijosje të pashpjegueshme, si dhe ënjtje të nyjeve limfatike.

“Ishte periudha më e frikshme dhe më e pasigurt e jetës sime”, – tha Caulton, vajza e të cilës u detyrua t’i nënshtrohej një sërë trajtimesh dhe procedurash rraskapitëse të kancerit, duke përfshirë kimioterapinë, transfuzionet e gjakut, goditjet kurrizore dhe operacionet e palcës kockore.

“Çdo prind e sjell fëmijën e tij në botë me shpresën se do të jetojë më gjatë se ti; kjo diagnozë e përmbysi plotësisht jashtë këtë rregull të natyrshëm në jetë”, – tha Caulton, e cila la punën e saj të përditshme për t’u kujdesur për Mian, ashtu si edhe Simoni. “Ishte një periudhë që të ndryshonte jetën”.

Ndërsa Mia luftoi për jetën, prindërit e saj luftuan për ta mbushur atë me “sa më shumë pozitivitet të ishte e mundur”, tha Caulton. “Ajo arriti disa momente të pabesueshme gjatë gjithë trajtimit, si hedhja e hapave të saj të parë, ditëlindjen e saj të parë, fjalët e saj të para, Krishtlindjet dhe Vitin e Ri”.

Mia iu nënshtrua terapisë së përditshme të kancerit për 18 muaj. Në mars 2020, tre vjet pas datës së diagnozës së saj, mjekët dhanë lajmin e mirë se sëmundja e saj kishte kaluar. Caultons shprehën falënderime për të gjithë ata që kontribuan në shërimin e vajzës së tyre.