Njerëzit që punojnë më shumë se 49 orë në javë pinë më shumë alkool, zbulon studimi

Njerëzit që punojnë më shumë orë pinë më shumë pije alkoolike, zbulon një studim.

Punëtorët që punojnë 49 ose më shumë orë në javë pinë një litër ose gotë verë shtesë, mesatarisht, krahasuar me nëntë me pesë.

Hulumtimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë zbuluan se pirja e alkoolit fillon të rritet sapo njerëzit punojnë përtej javës standarde 40-orëshe.

Autori i studimit, Profesor Lode Godderis, nga KU Leuven në Belgjikë, tha: “Ne e dimë se të kesh orë të gjata pune është stresuese dhe se alkooli redukton stresin. Të pish një pije mund t’ju bëjë të ndiheni më të relaksuar dhe, pas një jave pune të gjatë ose të vështirë, ju ndiheni sikur meritoni një kënaqësi, kështu që ne i bëjmë vetes një dhuratë”.

Prof Godderis zbuloi gjetjet si pjesë e një grupi pune të OBSH-së në Kongresin Ndërkombëtar për Shëndetin në Punë.

Të dhënat nga 105 mijë njerëz zbuluan se ata që punojnë 41 deri në 48 orë në javë konsumojnë mesatarisht 10,4 g alkool të pastër në javë, sesa ata që punojnë 35 deri në 40 orë.

Udhëzimet e NHS sugjerojnë që njerëzit nuk duhet të pinë rregullisht më shumë se 14 njësi në javë – rreth 112 g alkool të pastër.