Nëse keni këtë ndjesi për partnerin/en, jeni 7 vite para divorcit

Ambivalenca i referohet pranisë së vlerësimeve pozitive dhe negative të një personi ose marrëdhënieje. Është i përhapur në marrëdhëniet e ngushta dhe intime.

Ambivalenca shoqërohet me stres të konsiderueshëm. Pse? Ndoshta sepse ndjenja e dashurisë dhe e urrejtjes ndaj një personi të afërt shkakton pasiguri për stabilitetin dhe të ardhmen e marrëdhënies.

A mund të parashikojnë këto ndjenja dyshimi dhe ankthi ndarjen? Po, sipas hulumtimit të fundit të botuar në Journal of Social and Personal Relationships.

Studimi, arriti në përfundimin se ambivalenca lidhet me konflikte të rëndësishme martesore dhe është parashikuese e divorcit shtatë vjet më vonë.

Hetimi i ambivalencës së marrëdhënieve si një parashikues i divorcit

Ambivalenca parashikon konfliktin martesor dhe divorcin.

Analiza e të dhënave tregoi:

Ambivalenca e përbashkët “parashikoi divorcin shtatë vjet më vonë përmes lidhjes së tij me konfliktin martesor të çifteve”.

Krahasuar me ata që qëndruan së bashku, «bashkëshortët që përfundimisht u divorcuan ishin më ambivalent ndaj njëri-tjetrit dhe kishin konflikte më të mëdha martesore».

Efektet negative të ambivalencës ishin të pranishme edhe te bashkëshortët që zgjodhën të qëndronin bashkë. Në të vërtetë, ambivalenca e përbashkët lidhet me “konfliktin më të madh martesor dhe kënaqësinë martesore të nivelit më të ulët të çiftit”.

Në nivel individual, vetë ambivalenca e grave dhe burrave u shoqërua me vlerësime më të këqija të martesës, si lumturia e reduktuar, kënaqësia më e ulët e martesës dhe një dëshirë më e madhe për t’i dhënë fund marrëdhënies.

Këto gjetje pajtohen me teorinë e selektivitetit socioemocional, e cila sugjeron se me kalimin e moshës, qëllimet tona ndryshojnë dhe ne bëhemi më selektivë.

Ndjenjat e ambivalencës në martesë janë parashikuese për konfliktin e marrëdhënieve dhe divorcin, dhe në çiftet që nuk ndahen, ato parashikojnë lumturi më të ulët dhe kënaqësi martesore.


Shtuar 4.05.2023 15:36