Mëmësia/ A është noti i sigurt për gratë shtatzëna?

Noti shpesh konsiderohet si një nga format më të mira të stërvitjes, i përshtatshëm për njerëzit e të gjitha moshave dhe niveleve të fitnesit. Por kur bëhet fjalë për shtatzëninë, shumë gra kanë shqetësime për sigurinë dhe përfitimet e vazhdimit ose fillimit të një rutine noti. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë nëse noti është i sigurt për gratë shtatzëna, përfitimet që ai ofron gjatë shtatzënisë dhe disa këshilla dhe masa paraprake që duhen mbajtur parasysh.

Siguria e notit gjatë shtatzënisë

Noti rekomandohet gjerësisht nga profesionistët e kujdesit shëndetësor gjatë shtatzënisë. Konsiderohet si një ushtrim aerobik me ndikim të ulët që ofron përfitime të shumta shëndetësore pa rreziqet që lidhen me aktivitetet me ndikim të lartë.

Pse noti konsiderohet i sigurt

Efekti i lëvizjes: Një nga arsyet kryesore pse noti është ideal gjatë shtatzënisë është lëvizja e ujit. Ky efekt zvogëlon presionin në skelet dhe nyje, gjë që është veçanërisht e dobishme kur shtatzënia përparon dhe pesha e tepërt ngarkon trupin.

Rreziku i reduktuar i mbinxehjes: Uji në mënyrë natyrale e mban trupin të freskët. Gjatë shtatzënisë, mbajtja e një temperature normale të trupit është thelbësore dhe efekti ftohës i ujit ndihmon në parandalimin e mbinxehjes – një shqetësim i zakonshëm me format e tjera të ushtrimeve gjatë shtatzënisë.

Ndikim i ulët: Noti nuk përfshin lëvizje të mprehta ose goditjesh, duke e bërë atë një opsion të butë që zvogëlon rrezikun e lëndimit. Është veçanërisht e dobishme për ruajtjen e fitnesit duke reduktuar tendosjen në shpinë dhe legen, zona që shpesh stresohen gjatë shtatzënisë.

Përfitimet e notit gjatë shtatzënisë

Noti nuk është vetëm i sigurt, por edhe jashtëzakonisht i dobishëm gjatë shtatzënisë.

Këtu janë disa nga përfitimet kryesore:

Përfitimet e shëndetit fizik

Përmirësimi i fitnesit kardiovaskular: Noti rrit qëndrueshmërinë kardiovaskulare dhe siguron një stërvitje të mirë të zemrës, e cila është e dobishme si për nënën ashtu edhe për foshnjën.

Toni dhe forca e muskujve: Noti i rregullt ndihmon në ruajtjen e tonit dhe forcës së muskujve pa stres të panevojshëm në trup.

Fleksibiliteti: Rezistenca ndaj ujit është një mënyrë e shkëlqyer për gratë shtatzëna për të përmirësuar fleksibilitetin, gjë që mund të jetë një avantazh i madh gjatë lindjes.

Përfitimet e shëndetit mendor

Lehtësimi i stresit: Është treguar se noti redukton nivelet e stresit, falë efekteve qetësuese të ujit dhe endorfinës që çlirohet gjatë ushtrimeve aerobike.

Gjumi i përmirësuar: Ushtrimet e rregullta si noti mund të ndihmojnë në përmirësimin e modeleve të gjumit, gjë që mund të jetë një sfidë gjatë shtatzënisë.

Përfitimet specifike të shtatzënisë

Ulja e ënjtjes dhe inflamacionit: Presioni i ujit mund të ndihmojë në reduktimin e ënjtjes në krahë dhe këmbë duke ndihmuar qarkullimin dhe kthimin e lëngjeve në zemër.

 

Lehtësimi i dhimbjes: Shumë gra zbulojnë se noti ndihmon në zbutjen e dhimbjeve të shpinës dhe shqetësimeve të tjera që lidhen me shtatzëninë.

Këshilla dhe masa paraprake për notin gjatë shtatzënisë

Ndërsa noti është përgjithësisht i sigurt gjatë shtatzënisë, ka disa këshilla dhe masa paraprake që gratë shtatzëna duhet të kenë parasysh:

Dëgjoni Trupin tuaj

Gjithmonë dëgjoni trupin tuaj dhe shmangni sforcimet e tepërta. Nëse ndiheni të lodhur ose të trullosur, bëni një pushim dhe pushoni.

Hidratimi dhe Ushqyerja

Është e lehtë të anashkalosh hidratimin gjatë notit, por është thelbësore të pish shumë ujë para dhe pas seancës, veçanërisht gjatë shtatzënisë. Gjithashtu, mbani ushqimin e duhur për të mbështetur nevojat tuaja të rritura për energji.

Zgjidhni një mjedis të sigurt

Të notosh në një mjedis të sigurt dhe të kontrolluar. Shmangni pishinat tepër të ftohta ose tepër të nxehta, detin e trazuar ose ujin tepër të klorur, pasi këto kushte mund të paraqesin rreziqe.

Përdorni teknikën e duhur

Përdorni teknikat e duhura të notit për të shmangur tendosjen, veçanërisht në shpinë dhe legen. Goditja e gjoksit mund të jetë veçanërisht e dobishme pasi nuk kërkon rrotullim të bustit dhe siguron një stërvitje të mirë të këmbëve.

Konsultohuni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor

Përpara se të filloni ose të vazhdoni me ndonjë regjim ushtrimesh gjatë shtatzënisë, duke përfshirë notin, konsultohuni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni ndonjë ndërlikim ose rrezik që lidhet me shtatzëninë tuaj.

Përkthyer nga Scientificorigin.com


Shtuar 14.05.2024 13:40

Tags: ,