Kushtojini vëmendje! Shenja në thonjë që tregon nëse jeni në rrezik për kancer

Një zbulim i ri shkencor sjell prova të reja në dritë se thonjtë tanë mund të na paralajmërojnë nëse jemi të rrezikuar nga kanceri.

Studiuesit nga Universiteti i San Diegos në Kaliforni pohojnë në një studim të botuar më parë në American Journal of Epidemiology se thonjtë e këmbëve tregojnë se sa gjasa ka një person të zhvillojë kancer në mushkëri.

Në fakt, rreziku i kancerit mund të parashikohet shumë vite përpara fillimit të tij . Në studimin e tyre, studiuesit ndoqën 840 burra mbi moshën 50 vjeç për 12 vjet. Gjatë kësaj kohe 210 prej tyre zhvilluan kancer në mushkëri.

Matja e nikotinës nga thonjtë e këmbëve është e besueshme

Sipas studiuesve, ata në studim që kishin nivele më të larta të nikotinës në thonjtë e tyre kishin më shumë se tre herë më shumë gjasa të zhvillonin kancer të mushkërive sesa ata me nivelet më të ulëta.

Siç shpjegojnë ata, matja e nikotinës nga thonjtë e këmbëve është shumë e besueshme, pasi ata rriten ngadalë, përmbajtja e kësaj substance është shumë më e qëndrueshme sesa në gjak apo urinë.

Shenja më karakteristike e këtij lloji të melanomës është shfaqja e një shiriti të errët, tërthor nga gozhda. Shumë pacientë me melanoma melanoma fillimisht raportojnë një dëmtim të gishtit ku kjo mbresë shfaqet në gozhdë dhe gabimisht ia atribuojnë këtë shenjë shërimit të dobët të plagëve.

Diagnoza diferenciale e melanomës sublinguale përfshin lezione beninje me ngjyrë të lëkurës nën thonjtë (melanoma me brinjë), infeksion kërpudhor bakterial kronik dhe hematomë të thjeshtë nënlëkurore.

Vija/shiriti mund të fillojë nga vetëm një milimetër i gjerë dhe me ngjyrë mjaft të zbehtë dhe të rritet në një shenjë dukshëm më të gjerë me një ngjyrë shumë më të errët. Nëse keni melanoma nëngjuhësore, mund të vëreni ndryshime të tjera në thonjtë tuaj. Këto përfshijnë trashje të thoit, deformim të periferisë dhe dhimbje të përgjithësuar në zonë.


Shtuar 15.01.2022 17:07