Jeni ulur shpesh me këmbët e kryqëzuara? Katër arsye pse mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin

Pavarësisht nëse e bëni me qëllim apo pa vetëdije, qëndrimi ulur këmbëkryq për distanca të gjata mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin tuaj.

Sigurisht, nëse e bëni atë shkurtimisht ose jo aq shpesh, atëherë nuk ka ndonjë dëm të veçantë.

Megjithatë, nëse i përkisni një grupi të madh njerëzish që e bëjnë atë çdo ditë, përpiquni ta ndryshoni me çdo kusht këtë zakon të keq.

1. Dhimbje në shpinë dhe qafë

Një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në shpinë ose qafë është ulja jo e duhur. Më së miri do të ishte të uleshit me të dyja këmbët përballë përpara dhe këmbët tuaja të gjata të plota në tokë. Megjithatë, një pjesë e madhe e popullsisë ulet duke ngarkuar vetëm njërën këmbë.

Në afat të gjatë, kjo mund të çojë në dhimbje të shpinës dhe qafës dhe dëmtim të diskut të shtyllës kurrizore .

2. Tensioni i gjakut rritet

Pse po ndodh kjo? Kur kryqëzojmë këmbët, gjunjët janë mbi njëri-tjetrin, pastaj gjaku dërgohet nga këmbët në gjoks dhe një sasi e madhe pompohet nga zemra – atëherë mund të ketë rritje të presionit të gjakut.

3. Mund të ndodhë dëmtim nervor

Rrjedha e dëmtuar e gjakut, e cila ndodh kur kryqëzojmë këmbët, mund të ndikojë gjithashtu në venat dhe nervat në këmbë. Në fakt, nervi peroneal – një nga nervat kryesorë në këmbë, i cili fillon pak nën gju dhe shtrihet përgjatë pjesës së jashtme të këmbës – mund të jetë më i ekspozuar ndaj presionit.

Prandaj, qëndrimi ulur me këmbë të kryqëzuara mund të shkaktojë mpirje dhe në planin afatgjatë dëmtim të mundshëm nervor. Gjithashtu, lidhet shkakor me formimin e kapilarëve të zgjeruar.

4. Rritje e presionit në enët e gjakut

Këmbët e kryqëzuara prishin presionin normal, por edhe qarkullimin e gjakut. Kur qarkullimi normal i presionit në këtë pjesë të trupit është i shqetësuar shumicën e kohës, ai mund të dobësojë dhe dëmtojë venat. Nëse venat janë dobësuar ose dëmtuar, atëherë gjaku mund të rrjedhë prej tyre.

Kjo mund të çojë më tej në venat me variçe.

Nëse tashmë ju pëlqen të uleni këmbëkryq, atëherë përpiquni të uleni këmbëkryq vetëm tek kyçet. /albeu.com/

Shtuar 7.05.2022 16:12