Doni t’i bëni të tjerët që t’ju binden? Ju duhet vetëm kjo fjalë “magjike”

E keni dëgjuar shprehjen “Matini mirë fjalët”? Pra, kur hapni gojën për t’i thënë diçka dikujt, sigurohuni që të mendoni për fjalët që keni zgjedhur t’i thoni. Ju mund të mos e kuptoni vërtet fuqinë e tyre.

Pse fjala “sepse” është kaq e fuqishme? Një TikTok që është bërë viral shpjegon pse.

Ryan McNeill shpjegon se truri juaj që dëshiron kontroll dhe rregull është arsyeja pse përdorimi i “sepse” ka një ndikim të tillë në mendjet tona kur përdoret në fjali. Fjala nënkupton se ka një arsye për atë që po kërkoni – dhe nuk ka rëndësi nëse arsyeja ka kuptim. Më pas ai shpjegon se një studim nga Harvardi tregon se si përdorimi i fjalës “sepse” ka një efekt të madh në marrjen e asaj që dëshironi.

Studimi i vitit 1978, shpjegon McNeill, tregoi se si kur një studiuese përdori fjalën “sepse” në pyetjen e saj për të kaluar në radhë, 93% e njerëzve e lanë atë të presë, në krahasim me 60% kur ajo nuk përdori fjalën “sepse”. “Për shkak të fjalës magjike “sepse”, truri i njerëzve i mashtroi ata duke menduar se ishte një shpjegim i arsyeshëm,” thotë McNeill.

Një libër i shkruar nga Robert B. Cialdini me titull “Ndikimi: Psikologjia e Bindjes”, diskuton të njëjtin eksperiment për të cilin flet McNeill në videon e tij. Cialdini pohon në librin e tij se nëse doni të ndikoni te dikush, jepini atij një arsye se përse duhet të pajtohet. Kur na jepet një arsye, mendja jonë shkon menjëherë në një hapësirë ??ku duam ta besojmë arsyen që jep dikush.


Shtuar 13.03.2023 23:21