Cilat janë shkaqet kryesore të mbinxehjes së motorit të makinës në këto ditë vere? (FOTO LAJM)

Temperatura e funksionimit të motorit me djegie të brendshme të makinës është 90 gradë. Në kushte të tilla sigurohet funksionimi normal i njësive. Por ndonjëherë temperatura e motorit nuk ngrihet mbi 70 gradë, dhe ka disa arsye për këtë.

Shkaqet kryesore t motorit të pamjaftueshëm të djegies së brendshme

Sensori i temperaturës së një makine do të rritet për disa arsye, por disa arsye janë më të vështira për t’u identifikuar se të tjerët. Një makinë e nxehtë mund të shkaktojë probleme të shumta me motorin, transmisionin dhe pjesët e tjera. Mund të jetë e vështirë për pronarin të kontrollojë super-ngrohësin pasi ai nuk do të tolerojë boshtin ose ngarjen ngadalë nëpër rrugë të mbushura me njerëz në një ditë të nxehtë. Zgjidhja e problemeve është e nevojshme në mënyrë që të mos shkaktojë më shumë dëme në makinë.

Pompë uji e makinës përdoret për të ftohur motorin dhe pjesët e tjera të makinës. Kur pompa e ujit prishet ose rrjedh, motori nuk mund të ftohet normalisht. Disa probleme me pompën e ujit mund të maskohen nga simptoma të tjera, gjë që e bën të vështirë diferencimin. Një simptomë e zakonshme është një nevojë e gjerë për të rimbushur mjetin me ftohës. Edhe pse nuk ka rrjedhje në enën ftohëse, motori do të përdorë akoma shumë ftohës.

 

Termostati mbërthyer hapur

 

Një shkak i zakonshëm i temperaturës së pamjaftueshme të motorit është një termostat i bllokuar.

Një nga shkaqet e zakonshme të këtij problemi është një termostat i bllokuar në pozicionin e ndezur. Kjo mund të ndodhë për shkak të faktit se një objekt i huaj ra nën valvulën: një pjesë e sealant, shkallë, shkallë. Gjithashtu, termostati bëhet i papërdorshëm pas një periudhe të caktuar funksionimi. Si rezultat, ftohësi fillon të qarkullojë në një rreth të madh, dhe jo në një të vogël. Zgjidhja e problemit në këtë situatë është zëvendësimi i pjesës së bllokuar.
Premisa tjetër që motori të mos ngrohet temperatura e funksionimit, është koha e vitit.

Shouldfarë duhet të bëhet në një situatë të tillë?

Bllokimi i pompës së ujit siguron që makina të mos konsumojë të gjithë ftohësin. Radiatori përdor ftohësin e motorit, duke e dërguar atë nëpër çorape të ndryshme për të ftohur motorin. Ndonjëherë shoferi mund të mos e kuptojë që ai hyri në radiator, por në fund kjo do të çojë në mbinxehje të makinës. Puna në objekte të mëdha apo edhe një bankë borë e ngjeshur mund të dëmtojë radiatorin. Një shenjë tregimi është lloji i lëngut jeshil në tokë. Kjo është një rrjedhje e ftohësit. Pas riparimit të një çarje ose instalimit të një radiatori të ri, motori do të ruajë nxehtësinë e duhur.

Izolimi i motorit në dimër

 

Shkaku më i pakëndshëm i temperaturës së ulët të motorit është dëmtimi i copëzës së bllokut të cilindrit.

Në dimër, veçanërisht gjatë ngricave të rënda, motori i djegies së brendshme mund të ketë temperaturë të pamjaftueshme. Për të eleminuar problemin, është e nevojshme të bëhet izolim shtesë i motorit.
Përgjigja e pyetjes nganjëherë fshihet në rekomandimet e prodhuesit. Nëse arsyeja është pikërisht kjo, atëherë thjesht ndryshoni lëngun në atë të duhurin.
Arsyeja më serioze që temperatura e motorit nuk ngrihet mbi 80 gradë është dëmtimi i copë litarit nën kokën e cilindrit. Për shkak të një telashe të tillë, gazrat e shkarkimit fillojnë të futen në sistemin e ftohjes, gjë që çon në një shkelje të regjimit të temperaturës. Shkaqet e dëmtimit të copë litarit janë ose termostati, i cili bllokohet në pozicionin e mbyllur.

Shpesh ndodh që një këputje e një pista të mos regjistrohet. Disa makina kanë sensorë të temperaturës që janë përdorur shumë, ndoshta për shkak se makina është mbinxehur në të kaluarën, duke bërë që sensori të luhatet shumë. Kjo dridhje e vazhdueshme e sensorit mund të shkaktojë një pranverë të vogël ose levë për të lëvizur brenda sensorit. Kjo mund të bëjë që sensori të ngelet në pozicionin e nxehtë. Nëse sensori mbetet në zonën “e nxehtë”, edhe nëse makina nuk po punon, atëherë një kalibrim i gabuar është një mundësi e vërtetë.

Pse nuk rritet shigjeta e temperaturës së motorit

 

Kontrolloni nivelin e ftohësit

Gjëja e parë që duhet të bëni nëse temperatura e motorit nuk është normale është të kontrolloni nivelin e ftohësit.

Ndonjëherë mund të paraqitet një situatë kur temperatura e motorit është mjaft normale, por shigjeta nuk tregon parametrin e saktë. Kjo mund të jetë për shkak të mungesës së ftohësit. Kështu që motori të mos “ziejë” gjatë udhëtimit, është e nevojshme të kontrolloni nivelin e tij para se të filloni lëvizjen. Nëse zbulohet një mangësi, ngjiteni në nivelin optimal.
Treguesit e pasaktë mund të shfaqen në rastin e

Nuk ka rëndësi se çfarë lloj automjeti vozitni ose cilin vit është prodhuar në muajt e nxehtë të verës, për automjetet që mund të mbinxehen, kjo është e zakonshme. Shenja e parë do të jetë treguesi i temperaturës së makinës tuaj, e cila do të fillojë të rritet, dhe shpesh do të vini re se motori juaj po lëshon avull ose fillon të pijë duhan.

Shkaqet e temperaturave të larta

Këtu janë disa gjëra që duhet të bëni nëse vëreni që makina juaj po nxehet. Fikni kondicionerin dhe ndizni ngrohësin e makinës, kjo do të drejtojë energjinë nga motori juaj. Sigurohuni që të hapni dritaret tuaja, sepse tani ju keni ajër të nxehtë të pompuar në kabinën e makinës tuaj, gjë që e bën atë shumë të pakëndshme për ju në një ditë tashmë të nxehtë. Nëse kjo nuk funksionon, dhe shihni se temperatura është ende në rritje, tërhiqeni kur të jetë e sigurt dhe fikni motorin. Nëse vazhdoni të lëvizni ndërsa temperatura rritet, mund të dëmtoni motorin tuaj.

 

Mbinxehja e motorit është gjëja më e keqe që mund të na ndodhë në rrugë. Për shkak të temperaturës së lartë, dhe ju duhet të shkoni në qendrën teknike për riparime të shtrenjta. Si rregull, mbinxehja e makinës ndodh në bllokim trafiku. Në këtë moment, çdo shofer lutet që fluksi nga makinat të mos ndalet. Fakti është se gjatë lëvizjes, motori juaj merr një rrymë shtesë ajri dhe në këtë mënyrë ftohet. Cilat janë shkaqet e mbinxehjes së motorit dhe si mund ta shmangim këtë?

Nëse vëreni që motori juaj po lëshon avull ose po fillon të pijë duhan, tërhiqni makinën tuaj kur të jetë e sigurt dhe fikni motorin. Nëse është e përshtatshme për ju, nxirrni kapuçin e makinës. Pika nuk e shtyn kapakun derisa motori të ftohet. Bëni këtë vetëm nëse mendoni se është e sigurt. Nëse nuk e dini se çfarë jeni duke bërë ose pse makina juaj mund të nxehet, menjëherë drejtohuni në rrugë për ndihmë.

Sigurohuni që të kontrolloni nivelin e ftohësit. Nëse niveli i ftohësit është i ulët ose i rraskapitur plotësisht, mund të ndodhë një rrjedhje. Thirrni menjëherë ndihmën në rrugë. Nëse niveli i ftohësit është në gjendje normale, mund të ketë ndodhur një gjendje e temperaturës. Nëse po, prisni që motori juaj të ftohet plotësisht. Ju mund të vazhdoni destinacionin tuaj, por të jeni shumë të kujdesshëm. Zëvendësoni atë me një termostat të ri sa më shpejt të jetë e mundur. Një rregull i mirë është që nivelet e ftohësit të kontrollohen dhe tejkalohen gjatë inspektimeve automatike.

 

Equallyshtë po aq e rëndësishme të dini:

 

Ekzistojnë disa arsye kryesore për shkak të të cilave temperatura e motorit fillon të rritet dhe nëse makina nuk është e fikur, ajo do të nxehet.

1) Niveli i ulët i ftohësit

Shkaku më i zakonshëm i mbinxehjes së motorit është një nivel i ulët i ftohësit.

Nëse është shumë e rëndësishme që ju të vazhdoni të drejtoni, tërhiqni makinën tuaj dhe prisni që motori të ftohet plotësisht. Fold kapakun e radiatorit me një leckë ose dorezë. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë dhe ku është, këshillohuni me manualin e pronarit tuaj. Sigurohuni që të rimbushni radiatorin dhe rezervuarin me ftohës. Nëse është absolutisht e nevojshme, mund të përdorni ujë. Kjo nuk është aspak afatgjatë.Ai do ta mbajë motorin tuaj të freskët për mjaft kohë për të arritur në destinacionin tuaj.

 

Sistemi juaj i ftohjes së makinës është i mbushur me antifriz (ftohës) që qarkullon sistem i mbyllur, duke hequr nxehtësinë e tepërt që gjenerohet gjatë funksionimit të motorit. Nëse sistemi i ftohjes nuk ka antifriz të mjaftueshëm, atëherë nxehtësia nga motori nuk do të hiqet dhe njësia e energjisë e makinës do të fillojë të nxehet.

 

Në mënyrë tipike, kur temperatura e motorit ngrihet mbi temperaturën e funksionimit (90 gradë), drejtuesit me përvojë këshillojnë të kthejnë sobën në makinë, duke vendosur kështu nxehtësi shtesë nga motori në makinë. Por në fakt, nëse niveli i ftohësit është i ulët, atëherë ndezja e sobës nuk do ta mbrojë plotësisht motorin nga mbinxehja.

Ju do të duhet të zgjasni dhe përsërisni këtë proces nëse vëreni që temperatura rritet përsëri. Sensori i temperaturës së makinës tuaj duket i thjeshtë: një gjilpërë që tregon nëse motori juaj është i nxehtë ose i ftohtë, me një “zonë të sigurt” të temperaturave midis tyre. Sidoqoftë, jo çdo makinë ka këtë lloj cilësie, pasi disa kanë një lexim dixhital me numrat aktual të temperaturës, ndërsa të tjerët thjesht kanë një dritë të kuqe për dritën e “nxehtë” dhe blu për “ftohjen”.

Leximi dhe të kuptuarit e sensorit tuaj të temperaturës së makinës nuk duhet të jetë një mister i plotë. Përveç kësaj, motor i mbinxehur   mund të çojë në riparime të shtrenjta, kështu që është mjaft e rëndësishme të dini se si t’i përgjigjeni informacionit që makina juaj ju jep.

 

Prandaj, nëse vini re që temperatura e motorit është ngritur lart (mbi 90 gradë) dhe po lëviz me shpejtësi në zonën e rrezikshme të kuqe, atëherë ndaloni makinën, fikni ndezjen dhe sigurohuni që të kontrolloni nivelin e antifrizit në sistemin e ftohjes.

2) Tifoz i ftohjes elektrike dështoi

 

Sensorë të ndryshëm, të dhëna të ndryshme

Sidoqoftë, besohet se ky lloj sensori ju jep një lexim të saktë të temperaturës së motorit të makinës suaj. Në fakt, kjo pjesë e mesme e sensorit, midis leximeve të ftohta dhe të nxehta, mund të përfaqësojë një gamë të gjerë të temperaturave që kompjuteri i makinës interpreton si “normal”.

Nëse motori juaj nuk tregon luhatje të konsiderueshme të temperaturës, nuk ka gjasa që gjilpëra të lëvizë nga kjo pikë. Automjetet e tjera mund të sigurojnë një lexim më të saktë të temperaturave aktuale, të cilat në disa raste kërkojnë që ju të dini se është shumë e nxehtë dhe shumë e ftohtë. Një sensor dixhital që ju tregon shkallët Fahrenheit brenda motorit tuaj është i dobishëm nëse jeni një kuti ingranazhesh, por nëse thjesht po përpiqeni të punoni, duhet të mbani në mend se diçka më shumë se 240 gradë fillon të shqetësojë.

 

Nëse makina juaj ka një tifoz ftohës elektrik që ka dështuar (nuk ka rotacion kur motori është i nxehtë), kjo mund të çojë në mbinxehje të makinës.

Fakti është se një tifoz ftohës elektrik transferon ajrin e ftohtë në motor nga rruga, e cila kalon përmes një radiatori ftohës. Një tifoz ftoh motorin kur makina juaj nuk po lëviz shpejtësi të lartëduke e ndihmuar motorin të ftohet.

Nëse diçka është jashtë kontrollit, atëherë edhe një sensor dixhital do të tingëllojë një alarm, duke fryrë ose marr, për të tërhequr vëmendjen tuaj për faktin se temperatura e motorit është shumë e lartë. Makinat që nuk kanë një kalibër do të bëjnë të njëjtën gjë, duke ndriçuar dritën në shirit, gjë që tregon se motori juaj tani është në zonën e rrezikut.

Me një motor modern, nuk është e nevojshme të shqetësoheni për të punuar shumë të ftohtë. Edhe pse disa automjete me performancë të lartë mund të kufizojnë shpejtësinë e motorit derisa të ngrohen, madje edhe në një dimër të vdekur, nuk ka nevojë të lejoni që makina të ulet përtaciderisa sensori i temperaturës të rrokulliset në mes. Kompjuteri juaj i makinës kompenson sasinë e duhur të karburantit dhe ajrit, pa marrë parasysh sa i ftohtë është jashtë.

 

Se temperatura e motorit filloi të rritet dhe të lëvizë drejt zonës së kuqe, atëherë ndaloni makinën dhe, duke hapur kapuçin, kontrolloni nëse tifoz ftohës po funksionon. Nëse tifozi nuk rrotullohet, atëherë duhet të zbuloni shkakun e mosfunksionimit:

– Kontakt i keq që furnizon tifozin:

Në mënyrë që të kontrolloni kontaktin e tifozit ftohës, hiqni parzmoren e instalimeve elektrike që ushqen tifozin. Duke përdorur dy tela, fuqizoni tifozin drejtpërdrejt nga bateria. Nëse shkaku i mosfunksionimit të tifozit në parzmore instalime elektrike, atëherë tifozi do të funksionojë.

A është e mundur të ngadalësoni ftohjen e motorit në të ftohtë

Nëse e gjeni veten duke u marrë me një nga këto paralajmërime, duhet të dilni nga rruga dhe të mbyllni makinën sa më shpejt të jetë e mundur. Mos e hapni kapuçin për të mos djegur me avull ose ftohës të mbinxehjes së motorit, por mbani fuqi ndihmëse në mënyrë që të mund të shikoni sensorin dhe të shihni nëse temperatura bie në zonën e sigurisë.

Nëse jo, duhet të kërkoni ndihmë në rrugë për ta futur makinën tuaj në garazh, në mënyrë që të mos rrezikoni dëme të mëtejshme. Ai rritet shpejt pas fillimit, dhe pastaj stabilizohet. Do të vini re që temperatura e ajrit që largohet nga hapjet tuaja të ventilimit do të korrespondojë me pozicionin e gjilpërës, pasi ngrohësi dhe radiatori janë të lidhur me sistemin e ftohjes së motorit, dhe sensori i temperaturës mat temperaturën e ftohësit kur sistemi ftohet.

 

Nëse makina juaj nuk ka një sensor radiatori, atëherë kjo metodë e provës mund të mos funksionojë. Pastaj duke hequr lidhësin elektrik nga tifozi, mund të mbyllni kontaktet e lidhësit të tifozëve. Nëse është duke punuar, atëherë tifoz do të funksionojë.

– Tifoz i gabuar në sensorin

Shumë vetura kanë një sensorë të temperaturës që ndizet tifozja e ftohjes pasi temperatura e ftohësit të arrijë një temperaturë të caktuar.

Gjilpëra mund të rritet mbi mes, nëse po udhëtoni në një ngjitje të gjatë, veçanërisht nëse makina juaj mbart një ngarkesë të rëndë, sepse motori djeg më shumë karburant për të punuar më shumë. Duhet të kthehet në normale kur niveli ose zbritja.

Ju mund të vini re se gjilpëra lëviz pak lart dhe poshtë ndërsa jeni duke “ngarë”. Nëse gjilpëra zhvendoset në pozicionin e saj fundor, e treguar zakonisht me të kuqe ose portokalli, kjo tregon mbinxehje. Ekzistojnë disa shkaqe të ndryshme të mbinxehjes, dhe pa diagnostikimin e duhur, ne nuk mund t’ju themi pse kjo është mbinxehje. Nëse kjo ndodh, ju mund të dëshironi që makina juaj të tërhiqet nga një mekanik, pasi një problem i veçantë mund të dëmtojë motorin nëse vazhdoni të drejtoni.

Për të kontrolluar funksionueshmërinë e sensorit, është gjithashtu e nevojshme të hiqni parzmoren e instalimeve elektrike për tifozin e furnizimit dhe të mbyllni kontaktet e tifozëve. Nëse tifozi është në gjendje të mirë, do të fillojë të funksionojë.

3) Mosfunksionimi i termostatit

Shkaqet e mundshme të mbinxehjes. Shumë antifriz, dhe gjithashtu mund të transferojë nxehtësi. Pompë e gabuar uji. Nëse nuk qarkullon si duhet, nuk mund të ftohet motorin. Termostat i pasaktë. Nëse nuk hapet në temperaturën e duhur, motori mund të nxehet. Termostati i defektit të tifozëve. Nëse tifozi nuk ndizet, motori nxehet. Radiator i bllokuar. Nëse radiatori bllokohet nga papastërtia brenda, nuk mund të qarkullojë mirë ftohës. Nëse bllokohet nga jashtë nga pluhuri dhe mbeturinat, ajri nuk do të qarkullojë nëpër të. Mund të ketë gjithashtu një bllokim diku tjetër në sistemin e ftohjes. Rrjedhje e rrjedhjes. Si një kapak i dëmtuar, një sistem rrjedhje nuk mund të mbajë presion, kështu që ftohësi vlon. Ftohës i ulët. Ajri në sistem nuk mund të pompojë nxehtësinë mirë dhe nuk do të pompojë siç duhet presionin.

  • Presioni i saktë varet nga modeli i automjetit.
  • Nëse kapaku nuk mban presion, ftohësi mund të vlojë.
  • Ftohësi që kthehet në avull nuk mund të transferojë nxehtësinë.
  • Përzierje e mirë e ftohësit.
  • Shumë ujë, dhe mund të ziejë në një temperaturë shumë të ulët.

Kur temperatura ose temperatura e ujit të makinës bëhet shumë e lartë, motori mund të ndalojë së funksionuari si duhet dhe seriozisht dhe mund të dëmtohet seriozisht.

Nëse hani me shpejtësi të lartë, ngarkesa e motorit në makinën tuaj është shumë më e madhe sesa kur drejtoni me shpejtësi të ulët.

Për shkak të ngarkesës, motori ka nevojë për ftohje më të konsiderueshme. Për ta bërë këtë, sistemi i ftohjes kur drejton me shpejtësi të lartë jep sistemin ftohës më shumë në sistemin për të ftohur motorin. Ky proces rregullohet nga një termostat, i cili periodikisht mund të dështojë.

 

Për shembull, termostati mund të mos hapet, duke rezultuar në mungesë të ftohësit në një zonë specifike të sistemit për të ftohur motorin. Në këtë rast, motori juaj do të arrijë shpejt vlerat kritike.

Prandaj, kurrë mos harroni të monitoroni vazhdimisht temperaturën e motorit duke përdorur sensorin në pult.

Në çdo ndërrim të shigjetës së temperaturës në drejtim të vlerës së kuqe, ndaloni makinën dhe kontrolloni nëse sistemi i ftohjes është duke punuar.

4) Thyerje e një rrip të tifozit të ftohjes

 

Shumë vetura që funksionojnë në rrugët tona kanë tifozë ftohës,. Për dallim nga një tifoz elektrik, një tifoz i drejtuar nga rripi mund të dështojë vetëm nëse prishet rripi.

Në këtë rast, riparimi i tifozit ftohës konsiston vetëm në zëvendësimin e rripit, kur riparimi i një tifoz elektrik do të kushtojë shumë më tepër.

5) radiator i ndyrë

 

Nëse makina juaj ka udhëtuar më shumë se 80,000 km, atëherë ka shumë të ngjarë që radiatori juaj ftohës të jetë shumë i ndyrë, gjë që mund të bëjë që motori të nxehet.

 


Shtuar 20.07.2021 16:38