A keni menduar ndonjëherë: Pse vezët e ziera kanë një unazë të gjelbër rreth të verdhës dhe a janë të sigurta?

A e keni vënë re ndonjëherë nuancën e gjelbër-gri rreth të verdhës së një veze të zier? Nëse jeni të prirur për të gatuar vezë, atëherë duhet të keni ngrënë “të verdha jeshile”.

Megjithatë a keni menduar ndonjëherë nëse vezët si kjo janë të sigurta për t’u ngrënë? Çfarë e shkakton ngjyrën e gjelbër rreth një veze të zier?

Kur i lini vezët të ziejnë për një kohë të gjatë, hidrogjeni në të bardhën e vezës përzihet me squfurin në të verdhën e vezës. Kjo shkakton një reaksion kimik që formon një unazë mbi të verdhën e verdhë.

Përndryshe, unaza e gjelbër mund të vijë nga një sasi e madhe hekuri në ujë të valë. Për fat të mirë, vezët e ziera me të verdhë të gjelbër janë të sigurta për t’u ngrënë, megjithëse mund të mos duken aq të këndshme dhe pak më të forta se sa ju pëlqen. Nëse nuk ju pëlqen shija e tyre, shmangni zierjen e vezëve dhe ftohini shpejt nën ujë të rrjedhshëm ose në një tas me ujë akull. Më pas ruajini në frigorifer. /albeu.com/

A keni menduar ndonjëherë: Pse vezët e ziera kanë një unazë të gjelbër rreth të verdhës dhe a janë të sigurta?

Shtuar 18.03.2022 14:41