6 përfitime të pabesueshme të magnezit që jo të gjithë i dinë

Me siguri që ju dini disa nga përfitimet e magnezit, një prej aleatëve kryesorë të mirëqenies tonë, por ka dhe shumë të tjera që do ishte mirë t’i mësonit.

I pranishëm në ushqime të tilla si perimet me gjethe jeshile, arrat, farat dhe drithërat, ky mineral është i përfshirë në procese kyçe si sinteza e proteinave, rregullimi i metabolizmit të energjisë dhe madje edhe në transmetimin e sinjaleve nervore.

Këto janë 6 përfitime të pabesueshme të magnezit që jo të gjithë i dinë:

Magnezi ndihmon në shëndetin e mirë të zemrës

Hulumtimet e ndryshme në fakt kanë treguar se ndihmon në rregullimin e ritmit të zemrës dhe mbajtjen nën kontroll të presionit të gjakut. Ai luan një rol themelor në elasticitetin e arterieve, duke ndihmuar në parandalimin e grumbullimit të pllakave dhe ngushtimin e enëve të gjakut.Një studim i publikuar gjithashtu tregoi se rritja e marrjes së magnezit lidhet me një rrezik të reduktuar ndjeshëm të zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës.Mungesa e magnezit mund të shoqërohet me një rrezik të shtuar të aritmive kardiake dhe hipertensionit. Prandaj, integrimi i magnezit në dietën tuaj mund të jetë një hap i rëndësishëm në mbrojtjen e shëndetit të zemrës.

Shërben për shëndetin e kockave

Magnezi luan një rol thelbësor në shëndetin e kockave, duke punuar në mënyrë sinergjike me kalciumin dhe vitaminën D për të ruajtur densitetin dhe forcën e tyre. Ai jo vetëm që ndihmon në sintezën e proteinave të kockave, por edhe në përthithjen e kalciumit nga vetë ato. Sasi të mjaftueshme të magnezit mund të luajnë gjithashtu një rol në mbajtjen e muskujve të fortë dhe të shëndetshëm, ky është një faktor i rëndësishëm në parandalimin e rënieve dhe frakturave.

Përmirëson cilësinë e gjumit

Ndër përfitimet më pak të njohura të magnezit, duhen përmendur efektet qetësuese që ai ka në trup dhe mendje, të cilat mund të nxisin gjumë më të mirë. Përveç promovimit të relaksimit të muskujve, ky mineral është i përfshirë në prodhimin e melatoninës, hormonit që rregullon ciklin gjumë-zgjim. Ky mineral në fakt mund të ndihmojë në reduktimin e pagjumësisë dhe përmirësimin e cilësisë së përgjithshme të dremitjes. Përveç kësaj, mund të ndihmojë gjithashtu në reduktimin e aktivizimit të sistemit nervor simpatik, i cili dihet se është i përfshirë në çrregullimet e gjumit.

Ndihmon në lehtësimin e migrenës

Magnezi është një aleat i fuqishëm për ata që vuajnë nga migrena. Ky mineral luan një rol kyç në rregullimin e funksionit nervor dhe transmetimin e sinjaleve në tru. Disa studime kanë treguar se nivelet e ulëta të magnezit mund të lidhen me zhvillimin e migrenës, ndërsa plotësimi i këtij minerali mund të zvogëlojë shpeshtësinë dhe ashpërsinë e sulmeve nga ky armik i shëndetit.

Magnezi përmirëson shëndetin e tretjes

Magnezi është i përfshirë në rregullimin e funksionit të zorrëve. Ai vepron si një laksativ i butë, duke nxitur lëvizjen e jashtëqitjes përmes zorrëve dhe duke parandaluar kapsllëkun. Për më tepër, ky mineral mund të nxisë relaksimin e muskujve të zorrëve, duke reduktuar rrezikun e çrregullimeve gastrointestinale.

Mbështet shëndetin mendor

Përveç përfitimeve fizike, magnezi mund të ketë gjithashtu një ndikim të rëndësishëm në shëndetin mendor dhe mirëqenien emocionale. Ai është i përfshirë në rregullimin e neurotransmetuesve në tru, duke përfshirë serotoninën, neurotransmetuesin që rregullon humorin; duke ndihmuar kështu në uljen e rrezikut të depresionit dhe përmirësimin e stabilitetit emocional.


Shtuar 14.04.2024 17:44

Tags: