Tipari që tregon se sa inteligjentë jemi

Një ide ose një fjali e mirë ka shumë të ngjarë të tregojë se sa i zgjuar jeni. Megjithatë, kjo lidhet edhe me gjeometrinë e trurit, siç argumentojnë studiuesit nga Australia.

Sipas studimit përkatës, të publikuar në Nature, arkitektura gjeometrike që ekziston brenda trurit luan një rol në njohjen, emocionet dhe sjelljen njerëzore. Në fakt, ekspertët argumentojnë se ndikimi i gjeometrisë së trurit është i tillë që tejkalon ndikimin e lidhjeve komplekse nervore të trurit.

Truri i njeriut përbëhet nga miliarda neurone, të cilat marrin, përpunojnë dhe transmetojnë informacion përmes sinjaleve elektrike dhe kimike, duke formuar rrugë të panumërta nervore. Çdo përvojë e re krijon një rrugë të re, duke ndryshuar potencialisht sjelljen e ardhshme. Këto shtigje forcohen me përvoja të përsëritura.
Për të arritur në përfundimet e tyre, studiuesit australianë morën më shumë se 10,000 skanime të rezonancës magnetike (MRI), duke analizuar modelet e dridhjeve dhe lëkundjeve të trurit ndërsa subjektet kryenin detyra të ndryshme të dizajnuara për të hetuar trurin e njeriut.

Duke krahasuar modele të ndryshme të aktivitetit te modelet e trurit, studiuesit izoluan dhe ekzaminuan efektet e formës së trurit, duke gjetur se gjeometria e trurit, d.m.th., skica dhe lakimi i tij, ndikuan ndjeshëm në funksionin e tij, ashtu si forma e një daulleje përcakton tingujt që mund të prodhojë.

“Ne zbuluam se lëkundjet e varura nga gjeometria e trurit përfaqësonin kufizimin më të fortë anatomik në funksionin e tij.”, tha autori kryesor i studimit, profesor Alex Fornito nga Monash. “Duke përdorur modele matematikore, ne konfirmuam se marrëdhënia e ngushtë midis gjeometrisë dhe funksionit drejtohet nga aktiviteti i valëve të trurit, i cili dominon të gjithë trurin, ashtu si forma e një liqeni ndikohet nga valëzimet e formuara nga një guralec që bie,” shtoi ai.

Ekspertët pohojnë se të dhënat e reja do të kontribuojnë për të kuptuar më të mirë funksionin e trurit dhe plakjen./


Shtuar 4.11.2023 22:42