Terapia optogenetike dha rezultat, të verbërit i rikthehet shikimi pas 40 vjetësh

Një të verbër i është rikthyer pjesërisht shikimi pas një forme të terapisë gjenike që përdor impulse drite për të kontrolluar aktivitetin e qelizave nervore, demonstrimi i parë i suksesshëm i të ashtuquajturës terapi optogenetike tek njerëzit.

58-vjeçari, nga Franca u ngazëllua shumë pasi rifitoi aftësinë për të njohur, numëruar, lokalizuar dhe prekur objekte të ndryshme me syrin e trajtuar, ndërsa mbante një palë syze stimuluese të dritës,. Ai e kishte humbur shikimin pasi ishte diagnostikuar me retinit pigmentosa, gati 40 vjet më parë, informon albeu.com.

Përparimi shënon një hap të rëndësishëm drejt përdorimit më të gjerë të optogenetikës si një trajtim klinik. Ai përfshin modifikimin e qelizave nervore (neuronet) në mënyrë që ata të lëshojnë sinjale elektrike kur janë të ekspozuar ndaj gjatësisë së caktuar të dritës, duke pajisur neuroshkencëtarët me fuqinë për të kontrolluar saktësisht sinjalizimin neuronal brenda trurit dhe gjetkë.

Christopher Petkov, një profesor i neuropsikologjisë krahasuese në shkollën mjekësore të Universitetit Newcastle, tha: “Ky është një zhvillim i jashtëzakonshëm për të rivendosur vizionin duke përdorur një qasje inovative. Qëllimi tani është të shohim se sa mirë mund të funksionojë kjo te pacientët e tjerë me retinit pigmentozë. ”

Ky grup i çrregullimeve të rralla, gjenetike, që përfshin humbjen e qelizave të ndjeshme ndaj dritës në retinë, prek më shumë se 2 milion njerëz në të gjithë botën dhe mund të çojë në verbëri të plotë, informon albeu.com.

Teknika e re synon të rivendosë funksionin vizual në fazat e vona të sëmundjes, duke injektuar një virus të padëmshëm që është modifikuar për të bartur udhëzimet gjenetike për të bërë një proteinë algale të përgjegjshme ndaj dritës, në sy. Këto udhëzime futen në qelizat specifike të syve të quajtura qelizat ganglionale të retinës, duke anashkaluar qelizat e dëmtuara të retinës dhe duke lejuar që informacioni vizual të transmetohet në tru kur qelizat e modifikuara janë të ekspozuara ndaj dritës.

Drita dorëzohet në syrin e pacientit duke përdorur syze që kapin imazhe nga bota reale dhe i shndërrojnë ato në impulse në gjatësinë e valës specifike të cilës i përgjigjet proteina e terapisë gjenike në kohë reale, duke i mundësuar burrit të shohë./albeu.com