Teleskopi “James Webb” zbulon planetin gjigant 40 vite dritë nga Toka

Teleskopi James Webb ka bërë një arritje të madhe, pasi ka zbuluar një planet gjigant, i cili ka dy diej dhe është 40 vite dritë nga Toka, ndërsa rrotullohet në një distancë të madhe nga yjet e tij.

“VHS 1256 b është rreth katër herë më larg nga yjet e tij sesa Plutoni nga Dielli ynë, duke e bërë atë një objektiv të shkëlqyer për Webb”, vuri në dukje studiuesja e Universitetit të Arizonës, Brittany Miles, i cili mori pjesë në studim.

“Kjo do të thotë që drita e planetit nuk përzihet me dritën e yjeve të tij”, shtoi ajo.

Retë vorbull përmbajnë kokrra pluhuri gjithnjë e më të vogla me retë që lëvizin vazhdimisht. Retë janë gjithashtu jashtëzakonisht të nxehta duke arritur deri në 830 gradë Celsius.

“Grimcat më të imta në atmosferën e saj mund të duken si grimca të vogla si në tym”, tha Beth Biller, një profesore në Universitetin e Edinburgut që mori pjesë në studim.

“Kokrrat më të mëdha mund të duken si grimca shumë të nxehta, shumë të vogla rëre”, vuri në dukje ai. Ekipi hulumtues gjithashtu raportoi se kripërat që rrotullohen në këto re në mënyrë periodike bëhen shumë të rënda dhe bien si shi në planet.

Vihet re se VHS 1256 b ka një gravitet relativisht të ulët, që do të thotë se retë e tij mbeten më të larta në atmosferën e tij, ku është më e lehtë për teleskopin t’i zbulojë ato.

Një arsye tjetër pse atmosfera e planetit është kaq aktive është mosha e tij e re: vlerësohet në 150 milionë vjet. Për ta vënë në perspektivë: Toka është 4.5 miliardë vjet e vjetër. /albeu.com


Shtuar 23.03.2023 21:59