Sulmi në zemër: Simptoma SOS që rrit rrezikun e vdekjes

Sëmundjet kardiovaskulare, veçanërisht infarkti i miokardit, janë kërcënuese për jetën dhe shëndetin e pacientëve. Një vit pas një infarkti të miokardit, megjithatë, ekziston një simptomë kyçe, e cila, në varësi të intensitetit të saj, parashikon mbijetesën afatgjatë të pacientit dhe zbulon nëse ecuria e shëndetit të tij do të jetë e kënaqshme.

Një studim i ri, i publikuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, pohon se pacientët që përjetojnë dhimbje muaj pas një ataku në zemër përballen me një rrezik të shtuar të vdekjes. Përfundimi i këtij studimi sugjeron se simptoma e dhimbjes mund të veprojë si një parashikues i rreziqeve shëndetësore dhe mbijetesës së një personi pas një ataku në zemër.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, një atak në zemër ndodh afërsisht çdo 40 sekonda në SHBA, me moshën mesatare të pacientëve të vlerësuar në 65.6 vjeç për burrat dhe 72 vjeç për gratë.

Dhimbja është një simptomë mjaft e zakonshme pas një sulmi në zemër dhe zakonisht është për shkak të ekzistencës së kushteve të tjera shëndetësore. Sipas hulumtimeve të reja, mund të parashikojë mbijetesën afatgjatë. “Shkakton humbje të konsiderueshme të funksionalitetit dhe mund të çojë në paaftësi. Hulumtimet tregojnë se është i lidhur me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjes”, tha autorja e studimit Linda Vixner, profesore e asociuar e shkencës mjekësore në Shkollën e Shëndetit dhe Mirëqenies në Universitetin Dalarna të Suedisë.


Shtuar 21.09.2023 17:26