Studimi i ri: Vaksina AstraZeneca lidhet me rrezik pak më të lartë të çrregullimit të gjakut

Një studim i ri britanik ka zbuluar se vaksina AstraZeneca është e lidhur me një rrezik pak më të lartë, por shumë të “rrallë” e çrregullimeve të gjakut.

Studimi i ri që ekzaminoi njerëzit që kishin marrë dozën e parë të vaksinës AstraZeneca, identifikoi një rrezik të vogël të rritur të çrregullimit të gjakderdhjes autoimune të njohur si purpura trombocitopenike idiopatike (ITP).

Studimi, i botuar në Medicine Medicine të mërkurën, gjithashtu tregoi prova të një rreziku të rritur të ngjarjeve të tjera hemorragjike dhe vaskulare të lidhura me vaksinat.

Sidoqoftë, ekspertët tregojnë se rreziqet janë të rralla dhe të ngjashme me ato të vaksinave të tjera kundër sëmundjeve të tilla si hepatiti B , fruthi, shytat dhe rubeola.

Rreziku nga kjo vaksinë është më i ulët sesa rreziku nga koronavirusi, sidomos për të moshuarit, thaë hulumtuesit./albeu.com

 


Shtuar 9.06.2021 17:54