Studimi i Reuters: Të rinjtë besojnë me shumë TikTok-un se mediat dhe gazetarët

Numri i njerëzve në mbarë botën që informohen nëpërmjet një faqe interneti ose aplikacioni ka rënë me 10% që nga viti 2018, dhe grupmoshat më të reja preferojnë të aksesojnë lajmet përmes mediave sociale, sipas një raporti.

Përdoruesit janë më të interesuar për personat e famshëm, influencuesit dhe personalitetet që shfaqen në rrjetet sociale në krahasim me gazetarët, në platforma të tilla si TikTok, Instagram dhe Snapchat, sipas Institutit Reuters për Studimin e Gazetarisë në Raportin e tij vjetor mbi Lajmet Dixhitale.

TikTok është rrjeti i mediave sociale me rritjen më të shpejtë i paraqitur në raport, i përdorur për informacion nga 20% e përdoruesve të moshës 18 deri në 24 vjeç, 5% më shumë nga viti i kaluar. Më pak se gjysma e të anketuarve shprehën një interes të madh për lajmet në përgjithësi, nga 6 në 10 në 2017.

“Nuk ka asnjë arsye të logjikshme për të pritur që të lindurit e viteve 2000 do të fillojnë papritur të preferojnë faqet e vjetra të internetit, aq më pak lajmet e shtypit dhe televizionit vetëm sepse po plaken”, theksoi drejtori i Institutit në raport, Rasmus Nielsen. Raporti u bazua në një anketë në internet me afro 94,000 të rritur në 46 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Më pak se 1/3 e të anketuarve thanë se një mënyrë e mirë për të qëndruar të informuar është përmes lajmeve të kuruara të bazuara në trafikun e kaluar, një rënie prej 6% nga viti 2016, kur sondazhi e bëri këtë pyetje për herë të fundit. Megjithatë, qytetarët preferojnë që lajmet që lexojnë t’i kenë të zgjedhura nga algoritme dhe jo nga redaktorët apo gazetarët. Besimi në lajmet ka rënë me 2% gjatë vitit të kaluar, duke përmbysur fitimet e vërejtura në shumë vende në kulmin e pandemisë së koronavirusit.

Mesatarisht, 40% e të anketuarve thanë se i besojnë shumicës së lajmeve, shumicën e kohës. Shtetet e Bashkuara kanë shënuar një rritje prej gjashtë pikë përqindjeje në besimin e tyre ndaj lajmeve, duke arritur në 32%, por mbeten ndër më të ulëtat në renditje.

56% e qytetarëve në tregjet mediatike thonë se janë të shqetësuar se si të bëjnë dallimin midis lajmeve reale dhe të rreme në internet, me 2% rritje nga viti i kaluar.

Sondazhi zbuloi se 48% e të anketuarve thanë se ishin shumë ose shumë të interesuar për lajmet, nga 63% në 2017. Instituti Reuters për Studimin e Gazetarisë financohet nga Fondacioni Thomson Reuters, krahu filantropik nga Thomson Reuters.


Shtuar 14.06.2023 15:24