Studimi: Cigaret elektronike rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut

Cigaret elektronike të ngarkuara me nikotinë rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut nga përdoruesit dhe dëmtojnë enët e vogla të gjakut.

Gjithashtu mund të rrisin rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut, zbulon një studim i ri.

Efektet janë të ngjashme me ato të shkaktuara nga cigaret tradicionale dhe ngrenë shqetësimin se avullimi afatgjatë mund të ndihmojë në shkaktimin e sulmeve në tru ose goditje në tru, paralajmëroi ekipi hulumtues suedez.

“Rezultatet tona sugjerojnë që përdorimi i cigareve elektronike që përmbajnë nikotinë kanë ndikime të ngjashme në trup si pirja e cigareve tradicionale”, tha autori i studimit Gustaf Lyytinen, një mjek në Spitalin Helsingborg dhe studiues në Institutin Karolinska në Stokholm.

“Ky efekt në mpiksjen e gjakut është i rëndësishëm sepse ne e dimë se në afat të gjatë kjo mund të çojë në bllokimin dhe ngushtimin e enëve të gjakut, dhe kjo natyrisht rrit rrezikun e sulmeve zemër dhe goditjeve në tru”, shpjegoi Lyytinen.

Në studimin e ri, ekipi i Lyytinen kreu eksperimente me 22 gra dhe burra të moshës 18-45 vjeç që ishin duhanpirës të rastit, por të shëndetshëm.

Pjesëmarrësit u testuan para dhe pas marrjes së 30 thithjeve nga një cigare elektronike që përmban nikotinë, dhe para dhe pas 30 thithjesh nga një cigare elektronike pa nikotinë. Të dy testet u kryen në kohë të ndryshme, me një javë diferencë nga njëra-tjetra.

Në çdo rast, studiuesit matën rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut dhe mblodhën një mostër gjaku para se vullnetarët të përdornin cigaret elektronike, pastaj 15 minuta pas përdorimit dhe përsëri 60 minuta pas përdorimit.

Thithja e cigareve elektronike që përmbajnë nikotinë çoi në ndryshime të menjëhershme afatshkurtra te vullnetarët, duke përfshirë një rritje mesatare prej 23% të mpiksjes së gjakut pas 15 minutash, me nivelet që ktheheshin në normale pas një ore, zbuloi studimi.

Kishte gjithashtu një rritje të rrahjeve mesatare të zemrës pas avullimit,  nga 66 në 73 rrahje në minutë – dhe një rritje të presionit mesatar të gjakut nga 108 në 117 mmHg, thanë studiuesit.

Në një gjetje tjetër, vizualizimi i teknologjisë së lartë duke përdorur teknologjinë lazer tregoi se enët e vogla të gjakut të vullnetarëve u ngushtuan përkohësisht pasi u thithën nikotinë.

Asnjë nga këto efekte nuk ndodhi pasi pjesëmarrësit përdorën cigare elektronike pa nikotinë, vunë në dukje autorët e studimit.

Patricia Folan drejton Qendrën për Kontrollin e Duhanit në Northëell Health në Great Neck, N.Y. Ajo nuk ishte e përfshirë në studimin e ri, por u pajtua me Horovitz se avulllimi është i dëmshëm për shëndetin.

“Cigaret elektronike në format e tyre të shumta u sollën në treg pa rregullimin e duhur”,  tha Folan. “Siguria dhe efektiviteti i tyre në ndihmën e duhanpirësve për të lënë duhanin nuk u vërtetua”.

Duhanpirësit mund të besojnë se avullimi mund t’i ndihmojë ata të heqin qafe zakonin e nikotinës, por në vend të kësaj duhanpirësit “shpesh bëhen përdorues të dyfishtë të produkteve avulluese dhe cigareve të djegshme, duke i parandaluar ata të përfshihen në përpjekjet aktuale të lënies së duhanit,” tha Folan./albeu.com


Shtuar 10.09.2021 16:43