Simptoma që mund të jenë shenja të hershme të diabetit

Shumë njerëz që zhvillojnë diabet të tipit 2 nuk e dinë atë derisa të bëjnë një test gjaku ose derisa sëmundja të përparojë dhe të fillojnë të shfaqen komplikime serioze. Për pjesën më të madhe, diabeti është i heshtur dhe tinëzar. Kjo është arsyeja pse shumicën e kohës njerëzit nuk kanë simptoma të hershme.

Më poshtë albeu.com do tju tregojë disa prej tyre:

Inflamacion ose mishra të dhëmbëve të infektuara

Periodontiti, i njohur gjithashtu si sëmundja e mishrave të dhëmbëve, mund të jetë një shenjë e hershme e diabetit të tipit 2, sipas studimit të botuar në revistën BMJ Open Diabetes Research & Care. Studimi zbuloi se njerëzit me periodontit kishin norma më të larta të diabetit dhe para-diabetit.

Lidhja midis sëmundjes së mishit të dhëmbëve dhe diabetit nuk është e re dhe duket se është e dyanshme. Pasja e njërit prej kushteve duket se rrit rrezikun e zhvillimit të tjetrit.

Ngjyrosje e lëkurës

Nëse vëreni një njollë të errët në pjesën e pasme të qafës tuaj, mund të jetë një shenjë e rezistencës ndaj insulinës – një humbje e ndjeshmërisë ndaj hormonit që trupi përdor për të rregulluar glukozën, e cila përfundimisht mund të çojë në diabet.

Siklet në këmbët tuaja

Rreth 10% në 20% të njerëzve të diagnostikuar me diabet tashmë kanë disa dëmtime nervore të lidhura me sëmundjen. Në fazat e hershme mund të ndjeni një ndjesi të çuditshme ndjesi shpimi gjilpërash në këmbët tuaja ose mund të keni një ndjesi ose ekuilibër të zvogëluar.

Sigurisht, këto ndjesi të çuditshme mund të shkaktohen nga diçka kaq e thjeshtë si veshja e takave të larta ose qëndrimi në një vend për një kohë të gjatë. Por ato mund të shkaktohen edhe nga gjendje të tjera serioze, të tilla si skleroza e shumëfishtë.

Përgjumje

Njerëzit që flinin me orë të gjata kishin 45% më shumë gjasa të zhvillonin diabet të tipit 2 sesa ata që flinin më pak ose aspak./albeu.com

Shtuar 24.06.2021 15:30