Si stresi kronik mund të dëmtojë kujtesën, çfarë të bëni për ta reduktuar

Keni tendencë të harroni gjërat kur jeni të stresuar? Nuk ka asgjë si stresi për ta bërë kujtesën tuaj të turbullt. Një studim i vitit 2010 zbuloi se stresi kronik redukton kujtesën hapësinore: ajo që ju ndihmon të kujtoni vendndodhjet dhe të lidhni objektet.

Studiuesit e Universitetit të Iowa-s së fundmi gjetën një lidhje midis hormonit të stresit, kortizolit dhe humbjes së kujtesës afatshkurtër. Zbulimet e tyre, të publikuara në Journal of Neuroscience, treguan se kortizoli reduktoi sinapset – lidhjet midis neuroneve – në korteksin para-frontal, zona e trurit që strehon kujtesën afatshkurtër.

Por ka një ndryshim midis mënyrës se si truri juaj përpunon stresin afatgjatë dhe atë aftashkurtër. Hulumtimet sugjerojnë se nivelet e ulëta të ankthit mund të ndikojnë në aftësinë tuaj të të kujtuarit; Situatat akute ose me ankth të lartë, nga ana tjetër, mund të përforcojnë në fakt procesin e të mësuarit.

Stresi akut rrit aftësinë e trurit tuaj për të koduar dhe kujtuar ngjarjet traumatike, sipas studimeve. Këto kujtime ruhen në pjesën e trurit përgjegjëse për mbijetesën dhe shërbejnë si një mekanizëm paralajmërues dhe mbrojtës kundër traumave të ardhshme.

Nëse stresi që po përjetoni është i vazhdueshëm, megjithatë, mund të ketë efekte shkatërruese.

Neuroshkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë, Berkeley, zbuluan se stresi kronik mund të krijojë ndryshime afatgjata në tru. Stresi rrit zhvillimin e lëndës së bardhë, e cila ndihmon në dërgimin e mesazheve në të gjithë trurin, por ul numrin e neuroneve që ndihmojnë në përpunimin e informacionit.

Neuroshkencëtarët thonë se çekuilibri që rezulton mund të ndikojë në aftësinë e trurit për të komunikuar me veten dhe t’ju bëjë më të prekshëm ndaj zhvillimit të një sëmundjeje mendore.

Për të reduktuar efektet e stresit, Klinika Mayo rekomandon identifikimin dhe reduktimin e shkaktarëve të stresit. Ngrënia e një diete të shëndetshme, ushtrimet, gjumi i mjaftueshëm dhe pjesëmarrja në një aktivitet reduktues të stresit si frymëmarrja e thellë, masazhi ose joga, gjithashtu mund të ndihmojnë.

Stresi mund të dëmtojë trurin, por ai rikuperon.