Sa herë në javë është mirë të bëni dush

Dushi i përditshëm është një fenomen modern, nëse kemi parasysh që të parët tanë nuk kanë ndjekur të njëjtën rutinë pastrimi. Në të kundërt, nuk ishte aspak e habitshme nëse ata laheshin një herë në javë në vitet 1950 ose 1960, apo edhe më herët.

Një retrospektivë e vogël zbulon modele kontradiktore dhe rregulla higjienike në lidhje me shpeshtësinë e larjes: megjithëse romakët e adhuronin ritualin e tij, gjatë shekullit të 14-të dhe përhapjes së murtajës, mjekët besonin se një banjë e nxehtë favorizonte ngjitjen e sëmundjes.

Por a është tani e nevojshme të lahet çdo ditë? A ka një vijë midis asaj që trupi ynë ka nevojë vërtet dhe asaj që është thjesht marketingu i produktit? Sipas ekspertëve, dushi i përditshëm mund të prishë mikrobiomën e lëkurës. Shtresa e jashtme e lëkurës humbet vajrat e saj natyrale dhe rrjedhimisht bakteret “të mira” të lëkurës, duke rritur rrezikun e infeksioneve.

Prandaj, mund të bëni dush çdo ditë tjetër ose tre herë në javë, por duke marrë parasysh nevojat e lëkurës dhe rutinën tuaj të përditshme. Edhe pse nuk ka rregulla strikte, është e rëndësishme të njohim qëndrueshmërinë e lëkurës sonë dhe të mos e shtyjmë fiziologjinë e saj në ekstreme.

Për shembull, nëse shpesh përjetoni kruajtje, thatësi dhe shpërthime të sëmundjeve të lëkurës, mund të dëshironi të zvogëloni frekuencën ditore.


Shtuar 20.06.2023 23:53

Tags: