Rusët shpërthyen digën në Ukrainë, tonelata naftë mund të arrijnë në Mesdhe

Shkatërrimi nga shpërthimi i digës Kakhovka në Ukrainë është i pallogaritshëm, pasi tonelatat e naftës derdhen në lumin Dnieper dhe vlerësohet se mund të arrijnë në Mesdhe.

Siç raporton Anadolu Agency, shefi i Zyrës së Presidentit të Ukrainës, Andriy Yermak, po kërkon llogari nga Rusia për pasojat e mëdha që janë shkaktuar.

Derdhjet e naftës që peshojnë të paktën 150 tonë po lëvizin përgjatë lumit, ndërsa rezervuari Kahovka është shpërbërë, me 95,000 ton peshq të ngordhur dhe kufoma delfinësh të shtrirë në brigjet e Detit të Zi në Bullgari dhe Turqi.

Në të njëjtën kohë, ai vuri në dukje se përmbytja nga thyerja e digës do të ketë efekte të konsiderueshme mjedisore dhe parashikon se “të paktën gjysma (e pyjeve) do të vdesin”. Zona e përmbytur ishte shtëpia e 20,000 kafshëve të egra.

Yermak tha gjithashtu se rreth 124,000 hektarë pyje në Ukrainë janë përmbytur.


Shtuar 20.06.2023 21:52