Pse vaksina për fëmijët do të jepet në doza më të vogla

Vaksina Covid-19 e Pfizer/BioNTech e sapo autorizuar për fëmijët e vegjël ende kërkon dy vaksina të dhëna në të njëjtin orar si vaksina për adoleshentët dhe të rriturit, por dozat do të jenë një e treta e madhësisë.

Për fëmijët nga 5 deri në 11 vjeç, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave autorizoi një dozë prej 10 mikrogramësh; doza e përdorur për personat 12 vjeç e lart është 30 mikrogramë. Moderna publikoi së fundmi rezultatet fillestare për një vaksinë me dy doza Covid-19 për fëmijët e moshës 6 deri në 11 vjeç që është sa gjysma e madhësisë së vaksinës së kompanisë për të rriturit.

Pra, pse ka një ndryshim? Dhe çfarë duhet të bëjnë prindërit e 11-vjeçarëve, veçanërisht nëse fëmija po i afron të 12-at?

Gjetja e dozës së duhur

Një qëllim i provave të vaksinave për çdo moshë është gjetja e nivelit më të vogël të antigjenit, pjesa që shkakton një përgjigje imune, për të maksimizuar mbrojtjen pa efekte anësore.

“Ne mendojmë se kemi optimizuar reagimin imunitar dhe kemi minimizuar reagimet”, u tha zëvendëspresidenti i lartë i Pfizer Dr. Ëilliam Gruber të martën e këshilltarëve të vaksinave të FDA për vaksinën e kompanisë Covid-19 për fëmijët më të vegjël.

Nuk ka të bëjë me madhësinë e trupit të fëmijës. Përkundrazi, kjo bëhet sepse fëmijët e vegjël janë ende në zhvillim, dhe sistemi imunitar dobësohet me kalimin e moshës.

“Fëmijët në fakt priren të kenë përgjigje imune shumë të forta”, tha Dr. Kari Simonsen e cila ka udhëhequr provën e vaksinës Pfizer në Spitalin e Fëmijëve dhe Qendrën Mjekësore në Omaha, Nebraska. “Në disa raste, ata mund të krijojnë reagime të forta ndaj sasive më të vogla të antigjenit të vaksinës.”

Për disa vaksina, dozat për të rriturit dhe fëmijët mund të jenë të njëjta, por në raste të tjera, si me vaksinën e hepatitit A, të rriturit marrin një dozë më të madhe se fëmijët.

“Siç kemi dëshirë të themi në pediatri: Fëmijët nuk janë të rritur të vegjël. Fëmijët janë fëmijë,” tha Dr. James Versalovic, kryepediatër i përkohshëm i Spitalit të Fëmijëve në Teksas. “Trupat e tyre po zhvillohen dhe do të reagojnë ndryshe, dhe ne duhet t’i trajtojmë ata ndryshe.”/albeu.com

 


Shtuar 3.11.2021 15:25