Pse gratë nuk fitojnë aq para sa burrat?

Sipas një studmi të ri global mbi ndryshimin në të ardhurat midis çifteve, rezulton se gratë fitojnë më pak se kurrat.

Studimi shqyrtoi të dhënat e disponueshme për publikun nga 45 vende gjatë një periudhe katër -dekadëshe, nga 1973 deri në 2016, për studimin e parë global të pabarazisë gjinore në lidhje me pagat, brenda familjeve.

Studiuesit, Profesor Hema Sëaminathan dhe Profesor Deepak Malghan, nga Qendra për Politikat Publike, Instituti Indian i Menaxhimit në Bangalore, përdorën të dhëna nga 2.85 milion familje të përbëra nga çifte heteroseksuale midis moshës 18 dhe 65 vjeç. Të dhënat u grumbulluan nga një organizatë jofitimprurëse, Studimi i të Ardhurave në Luksemburg (LIS).

Disa nga arsyet pse gratë fitojnë më pak janë universale. Burrat shihen në kulturë si mbajtës të bukës, ndërsa gratë konsiderohen si shtëpiake. Shumë gra bëjnë një pushim, ose madje lënë punën e paguar, pas lindjes. Hendeku gjinor i pagimit të grave më pak se burrat për të njëjtën punë mbetet realitet në shumë pjesë të botës. Dhe punët e papaguara të shtëpisë dhe përkujdesja ende mbeten kryesisht përgjegjësi e një gruaje.

Sipas një raporti të Organizatës Ndërkombëtare të Punës nga 2018, në nivel global, gratë kryejnë 76.2% të orëve të përgjithshme të punës së përkujdesjes pa pagesë,  tre herë më shumë se burrat. Në Azi dhe Paqësor, kjo shkon në 80%.

Raporti tha se puna e papaguar e kujdesit ishte pengesa kryesore që të fitojnë po aq sa burrat. Dhe, paga e ulët e ulët e një gruaje ka pasoja përtej atyre ekonomike. Ajo i vë gratë në disavantazh.

Mospërputhja e pagave mes burrit dhe gruas gjithashtu ndikon në sigurinë financiare, pasi gratë kanë më pak kursime dhe akumulim të pasurisë dhe qasje në të ardhura të reduktuara në pleqëri pasi politikat e pensioneve janë të lidhura me të ardhurat./Përshtatur nga BBC, albeu.com 

 

 


Shtuar 13.10.2021 08:55