“Po përhapet me shpejtësi”, OBSH zbulon në sa shtete është identifikuar Omicron deri më tani

Varianti Omicron është identifikuar tashmëmnë 89 vende të botës, thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë, ndërsa shton se po përhapet gjerësisht dhe ndërsa numri i rasteve dyfishohet çdo 1,5-3 ditë në zonat ku ka transmetim në komunitet.

Provat tregojnë se Omicron po përhapet me shpejtësi në vendet me nivele të larta imuniteti të popullsisë. Megjithatë, nuk është e qartë nëse kjo është për shkak të aftësisë së virusit për të shmangur imunitetin, transmetueshmërisë së tij në thelb të rritur ose një kombinimi të të dyjave.

“Ka ende prova të kufizuara për ashpërsinë klinike të Omicron, ” tha OBSH. “Ne kemi nevojë për më shumë informacion për të kuptuar ashpërsinë e tij dhe se si ndikohet nga vaksinimi dhe imuniteti paraekzistues.”

Në të njëjtën kohë, ka ende të dhëna të kufizuara në dispozicion dhe nuk ka asnjë të dhënë që është vlerësuar nga ekspertët mbi efektivitetin ose qëndrueshmërinë e vaksinës deri më sot.

OBSH paralajmëron se me rastet në rritje në normë të tillë një, spitalet edhe një herë mund të jenë nën presion. Hospitalizimi në Mbretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut tashmë janë në rritje dhe ka të ngjarë që shumë sisteme shëndetësore në shumë vende të vijnë shpejt nën presion në rritje./albeu.com


Shtuar 18.12.2021 15:42