Patriarku i Rusisë Kirill diskuton me Papa Françeskun për luftën në Ukrainë

Lufta në Ukrainë duket se ka përfshirë edhe aktorë të tjerë për të ndërmjetësuar gjetjen e një zgjidhjeje.

Patriarku rus Kirill diskutoi situatën në Ukrainë me Papa Françeskun të mërkurën, tha Kisha Ortodokse Ruse në një deklaratë.

“U zhvillua një diskutim i detajuar i situatës në Ukrainë. Vëmendje e veçantë iu kushtua aspekteve humanitare të krizës aktuale dhe veprimeve të Kishës Ortodokse Ruse dhe Kishës Katolike Romake për të kapërcyer pasojat e saj. Palët theksuan rëndësinë e jashtëzakonshme të procesit të negociatave në vazhdim, duke shprehur shpresën e tyre për arritjen sa më të shpejtë të një paqeje të drejtë”, thuhet në deklaratë.

Papa Françesku dhe Patriarku Kirill diskutuan gjithashtu një sërë çështjesh të bashkëpunimit dypalësh”, përfundon deklarata.

Papa ka bërë thirrje për paqe. Ai u takua me ambasadoren e Moskës në Vatikan në ambasadën ruse dhe do të mbajë një lutje të jashtëzakonshme të quajtur “kushtim” për Rusinë dhe Ukrainën javën e ardhshme.

Patriarku Kirill tha javën e kaluar se konflikti është një zgjatim i një përplasjeje themelore kulturore midis botës së gjerë ruse dhe vlerave liberale perëndimore, të ilustruar nga shprehjet e krenarisë së homoseksualëve. Ekspertët thonë se komentet e Kirill ofrojnë njohuri të rëndësishme në vizionin më të madh shpirtëror të Putinit për një kthim në një Perandori Ruse, në të cilën feja ortodokse luan një rol kryesor.

Tre ditë pasi Rusia pushtoi Ukrainën, Kirill tha në një fjalim: “Ne nuk duhet të lejojmë që forcat e jashtme të errëta dhe armiqësore të qeshin me ne, ne duhet të bëjmë gjithçka për të ruajtur paqen midis popujve tanë dhe në të njëjtën kohë të mbrojmë atdheun tonë të përbashkët historik nga gjithçka jashtë, veprime që mund ta shkatërrojnë këtë unitet”./albeu.com/