Pamje mbresëlënëse, NASA sjell imazhet e një vrime të zezë që shkatërron një yll në hapësirë (VIDEO)

NASA ka sjellë këtë herë pamje mbresëlënëse nga hapsira. Teleskopët kanë regjistruar moment pas momenti lëvizjet e një vrime të zezë që “gllabëron” dhe shkatërron një yll endacak.

Disa teleskopë të NASA-s kohët e fundit vëzhguan një vrimë të zezë masive duke thithur një yll aty pranë, rreth 250 milionë vite dritë nga Toka.

Këto janë vëzhgime të fundit që mund të japin detaje mbi mënyrën komplekse dhe të pashpjegueshme për momentin në të cilën lëvizin, ndërkohë që vihet re se kjo është një nga pesë zhdukjet totale të yjeve nga vrimat e zeza të regjistruara ndonjëherë nga astronomët.

Siç shihet në videon tronditëse, astronomët papritmas vunë re një rritje të pakontrolluar të rrezeve X me energji të lartë të emetuara nga vrima e zezë dhe filluan të “rrethojnë” yllin dhe pikërisht atëherë ai ra nën kontrollin e tij gravitacional. Ky proces quhet “kurorë”.

Sateliti Teleskopik Bërthamor i NASA është teleskopi hapësinor më “i ndjeshëm” i aftë për të zbuluar gjatësi vale të tilla të dritës dhe qasja e tij nga afër ka ofruar njohuri të jashtëzakonshme se si formohen dhe funksionojnë koronat, sipas një studimi të ri të botuar në Astrophysical Journal.=

Lëvizja demonstron se si shkatërrimi i një ylli nga një vrimë e zezë, një proces i njohur zyrtarisht si ndërprerje e baticës dhe që mund të zgjasë diku nga disa javë në muaj, mund të përdoret për të kuptuar saktësisht se çfarë ndodh me materialin e kapur prej tyre përpara se të çojë në shuarje.

Shumica e vrimave të zeza që shkencëtarët mund të studiojnë janë të rrethuara nga gaz i nxehtë që është grumbulluar gjatë shumë viteve, ndonjëherë edhe mijëvjeçarë, dhe ka formuar disqe miliarda milje të gjerë. Në disa raste, këto disqe janë më të shndritshëm se galaktikat e tëra.


Shtuar 25.12.2022 19:40