Operacion i madh anti-drogë kundër Ndragheta-s, kapen 53 persona

Policia italiane ka organizuar një supër aksion ku janë vënë në pranga 53 persona.

53 persona janë arrestuar ku 44 janë në burg dhe 9 në shtëpi. Ky operacion ka zbardhur dhe një herë lidhjet e mafies kalabreze Ndrangheta me trafikantë shqiptarë për afera biznesi të marijuanës së kultivuar në Shqipëri.

Operacioni u krye nga policia, karabinierët dhe policia financiare. Krimet e pretenduara në kapacitete të ndryshme janë shoqata mafioze, armë, zhvatje, trafik droge.

Të gjithë të akuzuar për aktivitet mafioz për llogari të klanit ndrangjetist Pesce, për trafik droge kryesisht marijuanë e hashash e trafikuar nga Shqipëria, trafik e armëmbajtje pa leje, kërcënim, dhunim e zhvatje me metoda mafioze.

Sipas mediave italiane, bosët, bashkëpunëtorët, sipërmarrësit dhe një llogaritar. Ka gjithashtu tre policë midis më shumë se 100 të dyshuarve për hetimin ” Handover-Pecunia Olet ” i cili, këtë mëngjes, çoi në arrestimin e 53 personave që besohet të ishin afër klanit Pesce di Rosarno.
Blitz u shkaktua në agim dhe gjithashtu Vincenzo Pesce i njohur si ” Sciorta “, njeriu i zhvatjes së klanit, shfaqet në rendin e paraburgimit të nënshkruar nga gjykatësi hetues Vincenzo Quaranta me kërkesë të prokurorit të Reggio Calabria, Giovanni Bombardieri, të Gaetano Pacit të shtuar dhe prokurorëve Francesco Ponzetta, Paola D’Ambrosio dhe Adriana Sciglio.

Nga kontratat në portin e Gioia Tauro te kujdestari, duke kaluar përmes mbrojtjes së qytetarëve, ata duhej të kërkonin autorizimin e klanit edhe nëse vetëm për të shitur një parcelë toke. Në Rosarno nuk ka asnjë aktivitet tregtar ose sipërmarrës që mund të ekzistojë nëse jo me urdhrin e ‘Ndrangheta. Kjo është e dhëna më e rëndësishme e hetimit nga Drejtoria e Rrethit Anti-Mafia e cila gjithashtu sekuestroi një kooperativë bujqësore dhe një biznes individual për një vlerë prej mbi 8.5 milion euro.

Të gjithë akuzohen, për arsye të ndryshme, për shoqatë mafioze, posedim të paligjshëm, mbajtje dhe marrje armësh, zhvatje, ndihmë personale, përkeqësuar nga rrethanat e metodës dhe lehtësimit mafioz, si dhe për trafik dhe transferim të drogës. Hetimi hedh dritë edhe mbi menaxhimin e monopolit të klanitmbi sektorin e madh të shpërndarjes së ushqimit dhe aktivitetet ekonomike përkatëse. Në mesin e të dyshuarve, në fakt, është sipërmarrësi Rocco Cambria, nga Milazzo, i akuzuar për sigurimin “si drejtor ligjor i ‘F.lli Cambria SpA’, një kontribut kauzal i drejtpërdrejtë në ruajtjen ose forcimin” e klanit Pesce.

Megjithëse e dinte që po merrej me ‘Ndrangheta’, sipas prokurorëve, biznesmeni sicilian u përpoq të mbronte veten nga hetimet e mundshme kundër tij duke krijuar një lloj ekrani . Për ta bërë këtë ai akuzohet se ka lidhur marrëveshje me një kompani të pastër kamionësh që i atribuohet subjekteve të pa censuruar. Kompania nga ana e vet ia besoi transportin kompanive të tjera, këto të fundit i pëlqyen klanit.

Strategjia do të shpiket nga llogaritari Tiberio Sorrenti, i konsideruar i huaj për klanin Pesce dhe i konsideruar si ndërmjetës midis ‘Ndrangheta dhe sipërmarrësve të zhvatur ose të gatshëm.
Pavarësisht arrestimeve të viteve të fundit dhe shumë bosëve në Pesce ka demonstruar aftësinë e tyre për të riorganizuar dhe vazhduar në menaxhimin e aktiviteteve të paligjshme, duke operuar në sektorët e trafikut të drogës, zhvatje në dëm të operatorëve ekonomikë, kontroll të aktiviteteve të kontraktuara nga autoriteti portual i Goia Tauro.

 


Shtuar 23.04.2021 16:00