OBSH: Kërcënim i përhapjes së fruthit në botë, 40 milionë fëmijë të pavaksinuar

Mbulimi i vaksinimit kundër fruthit ka rënë në mënyrë të vazhdueshme që nga fillimi i pandemisë COVID-19. Në vitin 2021, një rekord prej afro 40 milionë fëmijëve humbën një dozë të vaksinës së fruthit: 25 milionë fëmijë humbën dozën e parë dhe 14.7 milionë fëmijë të tjerë humbën dozën e dytë, shkruhet në një botim të përbashkët nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe Shtetet e Bashkuara. Raportet e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Kjo rënie është një pengesë e rëndësishme në progresin global drejt arritjes dhe ruajtjes së eliminimit të fruthit dhe lë miliona fëmijë të ndjeshëm ndaj infeksionit.

Në vitin 2021, në mbarë botën kishte rreth 9 milionë raste dhe 128 000 vdekje nga fruthi. Njëzet e dy vende përjetuan shpërthime të mëdha dhe shkatërruese. Rënia e mbulimit të vaksinave, mbikëqyrja e dobësuar e fruthit dhe ndërprerjet dhe vonesat e vazhdueshme në aktivitetet e imunizimit për shkak të COVID-19, si dhe shpërthimet e vazhdueshme të mëdha në vitin 2022, nënkuptojnë se fruthi është një kërcënim i menjëhershëm në çdo rajon të botës.

“Paradoksi i pandemisë është se ndërsa vaksinat kundër COVID-19 u zhvilluan në kohë rekord dhe u vendosën në fushatën më të madhe të vaksinimit në histori, programet rutinë të imunizimit u ndërprenë keq, dhe miliona fëmijë humbën vaksinat që shpëtonin jetë kundër sëmundjeve vdekjeprurëse. si fruthi”, tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Rikthimi në rrugën e duhur të programeve të imunizimit është absolutisht kritik. Pas çdo statistike në këtë raport është një fëmijë në rrezik nga një sëmundje e parandalueshme,”- shtoi ai.

Situata është e rëndë, fruthi është një nga viruset më ngjitëse njerëzore, por është pothuajse tërësisht i parandalueshëm nëpërmjet vaksinimit. Mbulimi prej 95% ose më shumë i 2 dozave të vaksinës që përmban fruthin nevojitet për të krijuar imunitet të tufës në mënyrë që të mbrohen komunitetet dhe të arrihet dhe ruhet eliminimi i fruthit. Bota është shumë nën këtë, me vetëm 81% të fëmijëve që marrin dozën e parë të vaksinës që përmban fruthin dhe vetëm 71% e fëmijëve marrin dozën e dytë të vaksinës që përmban fruthin. Këto janë normat më të ulëta të mbulimit global të dozës së parë të vaksinimit të fruthit që nga viti 2008, megjithëse mbulimi ndryshon sipas vendit.

Fruthi kudo është një kërcënim, pasi virusi mund të përhapet shpejt në shumë komunitete dhe përtej kufijve ndërkombëtarë. Asnjë rajon i OBSH-së nuk ka arritur dhe ka mbajtur eleminimin e fruthit. Që nga viti 2016, 10 vende që kishin eliminuar më parë fruthin përjetuan shpërthime dhe rivendosën transmetimin.

“Numri rekord i fëmijëve të nën-imunizuar dhe të ndjeshëm ndaj fruthit tregon dëmin e thellë që kanë pësuar sistemet e imunizimit gjatë pandemisë COVID-19,” tha Drejtoresha e CDC, Dr. Rochelle P. Walensky. “Shpërthimet e fruthit ilustrojnë dobësitë në programet e imunizimit, por zyrtarët e shëndetit publik mund të përdorin reagimin ndaj shpërthimit për të identifikuar komunitetet në rrezik, për të kuptuar shkaqet e nënvaksinimit dhe për të ndihmuar në ofrimin e zgjidhjeve të përshtatura në nivel lokal për të siguruar që vaksinimet janë të disponueshme për të gjithë.”

Në vitin 2021, afro 61 milionë doza të vaksinës së fruthit u shtynë ose u humbën për shkak të vonesave të lidhura me COVID-19 në fushatat e imunizimit në 18 vende. Vonesat rrisin rrezikun e shpërthimit të fruthit, kështu që është koha që zyrtarët e shëndetit publik të përshpejtojnë përpjekjet e vaksinimit dhe të forcojnë mbikëqyrjen. CDC dhe OBSH nxisin veprime të koordinuara dhe bashkëpunuese nga të gjithë partnerët në nivel global, rajonal, kombëtar dhe lokal për t’i dhënë përparësi përpjekjeve për të gjetur dhe imunizuar të gjithë fëmijët e pambrojtur, përfshirë ata që u munguan gjatë dy viteve të fundit.

Shpërthimet e fruthit ilustrojnë dobësitë në programet e imunizimit dhe shërbimet e tjera thelbësore shëndetësore. Për të zbutur rrezikun e shpërthimeve, vendet dhe palët globale të interesit duhet të investojnë në sisteme të fuqishme mbikëqyrjeje. Sipas Agjendës së Imunizimit 2030, strategjia globale e imunizimit, partnerët globalë të imunizimit mbeten të përkushtuar për të mbështetur investimet në forcimin e mbikëqyrjes si një mjet për të zbuluar shpejt shpërthimet, për t’u përgjigjur me urgjencë dhe për të imunizuar të gjithë fëmijët që nuk janë ende të mbrojtur nga sëmundjet e parandalueshme me vaksina.