Nëse keni probleme me tretjen konsumoni më shumë fibër, ushqimet ku ta gjeni

Fibra është një element thelbësor i një regjimi të shëndetshëm ushqimor.

Prania e saj në organizëm është thelbësore për tretjen por edhe kundër sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe kancerit të zorrës së trashë.

Fibra gjendet tek disa ushqime siç janë: frutat, perimet, legumet dhe drithi i plotë.

Fibra gjendet në dy forma: e tretshme dhe jo e tretshme.

Fibra e tretshme gjendet tek tërshëra, elbi, fasulet, drithërat e plotë, arrorët, farat, frutat dhe perimet.

Ajo tretet në stomak në formë xhelatinoze dhe siguron që grimcat ushqimore të përthithen më ngadalë duke penguar luhatjet e sheqernave në gjak.

Fibra e patretshme nga ana tejtër përthith lëngjet duke lehtësuar jashtëqitjen dhe penguar konstipacionin.

Ajo gjendet tek drithërat e plotë, frutat, perimet dhe arrorët.

Një fetë bukë me drith të plotë ofron 4 gramë fibër.

Një lugë gjelle me copa frutash apo perimesh ofron 1 gramë fibër, ndërsa arrorët dhe farat përmbajnë mbi 2 gramë.

Ekspertët rekomandojnë ngrënien e 5 racioneve me fruta dhe perime në ditë për të plotësuar nevojat për fibër.

Udhëzimet e ekspertëve tregojnë se njeriu duhet të konsumojë 30 gramë fibër në ditë.


Shtuar 2.10.2022 19:55