Mungesa e jodit ul koeficientin e inteligjencës së fëmijëve

Një hulumtim i ri shkencor në Britaninë e Madhe ka treguar se mungesa e jodit në dietën e një gruaje shtatzënë mund të zvogëlojë aftësitë mendore dhe të të mësuarit të fëmijës.

Studimi përfshiu 1.000 nxënës të shkollës fillore dhe tregoi një shkallë të ulët të inteligjencës, si dhe performancë të ulët në shkollë, tek fëmijët nënat e të cilëve kishin nivele të ulëta jodi gjatë shtatëzënësisë.

Akademikët këshillojnë gratë që duan të kenë një fëmijë, por edhe gratë shtatzëna të mbajnë nivele të larta të jodit në trupin e tyre, duke preferuar produktet e qumështit dhe peshqit, të cilët janë të pasur me jod, i cili konsiderohet jetik për prodhimin e hormoneve tiroide. Të cilat kanë një ndikimi i drejtpërdrejtë në zhvillimin e trurit të fetusit.

Gratë shtatzëna kanë nevojë për rreth 50% më shumë jod sesa i duhet një gruaje jo shtatzënë.

Ushqime të pasura me jod janë qumështi i lopës, kosi, peshku dhe butakët. Kini kujdes qumështi organik përmban rreth gjysmën e sasisë së jodit dhe mjekët nuk e rekomandojnë atë.

Shumë gra marrin pilula alga deti si një shtesë dietike, por kjo duhet të bëhet vetëm në konsultim me gjinekologun tuaj./albeu.com


Shtuar 25.05.2021 22:01