Mbrojnë kockat dhe zemrën, ja çfarë përfitimesh kemi nëse hamë kumbulla të thata

Përmbajtja e lartë e fibrave të kumbullave të thata i bën ato pretendentë idealë për të luftuar kapsllëkun dhe për të ruajtur shëndetin e zorrëve, por përfitimet shtrihen edhe në shqetësime të tjera shëndetësore.

Gjetjet e një studimi të ri sugjerojnë se ngrënia e 50 gramëve kumbulla të thata në ditë mund të mbrojë kockat, duke ruajtur densitetin mineral.

Gjetjet, të publikuara në American Journal of Clinical Nutrition, vlerësuan efektet e ndërhyrjes dietike në 235 gra çdo gjashtë muaj.

Mostra u nda në tre grupe; njëri shërbeu si kontroll, ndërsa grupi i dytë hante 50 gram kumbulla të thata në ditë dhe një i tretë konsumonte 100 gram kumbulla të thata çdo ditë.

Matjet totale të densitetit mineral kockor të kockave zbuluan se gratë që hanin 50 gram kumbulla të thata – ose gjashtë kumbulla të thata çdo ditë – ruajtën densitetin mineral të kockave në vlerësimet gjashtë dhe dymbëdhjetë mujore./albeu.com