Lija e majmunit merr emër të ri nga OBSH, si do të quhet tani sëmundja

Monkeypox është riemërtuar “mpox” nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, raporton SkyNews.

“Të dy emrat do të përdoren njëkohësisht për një vit, ndërsa ‘majmuni’ do të hiqet gradualisht,” tha agjencia globale.

Simptomat e lisë së majmunit ndryshojnë, por përfshijnë skuqje, ethe, të dridhura, nyje limfatike të fryra, rraskapitje dhe dhimbje koke.

Lezionet e vetme gjenitale dhe plagët në gojë ose anus janë identifikuar gjithashtu si simptoma të virusit nga një bashkëpunim ndërkombëtar i mjekëve në 16 vende.

Disa nga simptomat ishin aq të rënda saqë kërkonin që pacientët të shtroheshin në spital.

Në shtator, një lloj i dytë i lisë së majmunit u zbulua në Mbretërinë e Bashkuar pasi një person që kishte udhëtuar në Afrikën Perëndimore u diagnostikua.

Në tetor, eksperti kryesor i sëmundjeve infektive, profesor Neil Ferguson tha se Mbretëria e Bashkuar dukej se po fitonte betejën kundër sëmundjes pasi numri i rasteve po binte./albeu.com


Shtuar 28.11.2022 13:00