Lëvizje e rrezikshme, por e guximshme nga politikanët e opozitës ruse, i kërkojnë Putinit t’i japë fund mobilizimit

Në një lëvizje të rrezikshme, politikanët e opozitës ruse po i bëjnë thirrje Vladimir Putinit që t’i japë fund mobilizimit të pjesshëm ushtarak të vendit.

Presidenti rus lëshoi një dekret për të filluar mobilizimin në shtator, duke thirrur 300,000 rezervistë për të hyrë në luftën në Ukrainë.

Në atë kohë, Kremlini tha se nuk do të kishte nevojë për një dekret zyrtar për të anuluar mobilizimin në një datë të mëvonshme.

Emilia Slabunova, një këshilltare e opozitës në Karelia në Rusinë veriore, tha se mungesa e dekretit do të thoshte se ata që tashmë ishin hartuar nuk mund të largoheshin nga forcat e armatosura.

Komandantët kanë refuzuar të shkarkojnë disa ushtarë dhe apelet nuk kanë çuar askund në gjykatë, tha ajo.

Këshilltarë të tjerë filluan apele duke thënë se mungesa e dekretit “krijon pasiguri ligjore”, lejon “qytetarët të vazhdojnë të thirren në ushtri” dhe “lejon komandantët ushtarakë t’u mohojnë qytetarëve shkarkimin e tyre nga shërbimi”.

Është e rrallë dhe e rrezikshme që zyrtarët e zgjedhur të sfidojnë Kremlinin për luftën në Ukrainë, duke pasur parasysh se Rusia ka futur ligje që kërcënojnë dënime të gjata me burg për “diskreditimin” e forcave të armatosura ose përhapjen e “lajmeve të rreme” rreth tyre./albeu.com


Shtuar 6.12.2022 12:21

Tags: ,