Ky shtet ua ndalon me ligj shefave kontaktimin e punonjësve jashtë orarit të punës

Keni pasur ndonjëherë një shef këmbëngulës që nuk do të ndalojë së dërguari mesazhe pasi të keni lënë punën ose të keni dalë nga puna? Në Portugali, kjo sjellje tani është e paligjshme.

Vendi prezantoi kohët e fundit një ligj që ndalon punëdhënësit të kontaktojnë punëtorët jashtë orarit të tyre të rregullt me ??telefon, mesazh ose email.

“Punëdhënësi duhet të respektojë privatësinë e punëtorit”, duke përfshirë periudhat e pushimit dhe të kohës familjare, parashikon ligji i ri. Çdo shkelje, vijon ai, përbën një shkelje “të rëndë” dhe mund të ndëshkohet me gjobë.

Një rregull i ngjashëm u dha punëtorëve francezë të drejtën për të injoruar emailet e biznesit pas orarit të punës në 2017.

Politika e re e Portugalisë është pjesë e legjislacionit që rregullon punën nga shtëpia. Punonjësit tani kanë të drejtë të heqin dorë nga puna në distancë nëse dëshirojnë – por ata gjithashtu mund të kërkojnë marrëveshjen nëse është në përputhje me punën e tyre.

Masa parashikon gjithashtu që punëdhënësit janë përgjegjës për t’u siguruar punëtorëve mjetet e duhura për të kryer punën e tyre në distancë. Ata duhet t’i rimbursojnë punëtorët për çdo shpenzim shtesë, duke përfshirë çdo rritje të faturave të tilla si energjia elektrike dhe gazi, që mund të pësojnë gjatë punës nga shtëpia.

Ligji u miratua nga parlamenti portugez të premten e kaluar dhe hyri në fuqi të nesërmen.

Portugalia është udhëhequr nga një qeveri socialiste për gjashtë vjet, megjithëse kryeministri Antonio Costa mund të largohet nga pushteti në fillim të vitit të ardhshëm. Presidenti i vendit kohët e fundit thirri një zgjedhje të parakohshme për në fund të janarit mes një bllokimi mbi buxhetin.

Kryeqyteti, Lisbona, ka punuar shumë për të tërhequr nomadët dixhitalë që duan të përfitojnë nga puna në distancë për t’u zhvendosur përkohësisht ose për të udhëtuar jashtë vendit të tyre.

Praktika u bë më e zakonshme gjatë pandemisë. Firma kërkimore Gartner vlerëson se punëtorët në distancë do të përfaqësojnë 32% të fuqisë punëtore globale deri në fund të vitit 2021, krahasuar me 17% në vitin 2019.


Shtuar 11.11.2021 21:32