Kujdes kur udhëtoni drejt tyre, këto qytete janë më pak të sigurtat në Europë

Europa, e njohur për historinë e saj të pasur, arkitekturën mahnitëse dhe kulturat e gjalla, përgjithësisht konsiderohet si një nga kontinentet më të sigurta. Megjithatë, si çdo zonë e madhe e populluar nga popullata të ndryshme, krimi dhe siguria janë shqetësimet kryesore.

Një vështrim më i afërt i qyteteve më të rrezikshme të Europës, sipas treguesve dhe raporteve të ndryshme, mund t’i ndihmojë udhëtarët të qëndrojnë vigjilentë dhe të sigurt.

Indeksi Global i Paqes (GPI) dhe të dhënat e Eurostat ofrojnë informacion mbi shkallën e krimit dhe nivelet e sigurisë në qytetet evropiane. Në krye të listës përkatëse është Talini në Estoni.

1. Talin, Estoni: Edhe pse kryesisht i sigurt, me një shkallë të ulët krimi prej 22,58%, disa zona, veçanërisht rreth portit, janë të prirura ndaj krimeve të vogla dhe të dhunshme. Pavarësisht shkallës së ulët të krimit, Talini ka një shkallë alarmante të vrasjeve prej rreth 5.5 për 100,000 njerëz.

2. Vilnius, Lituani: I njohur për trashëgiminë e tij të pasur kulturore, Vilnius ka probleme me vjedhjet e vogla, megjithëse krimi i dhunshëm është i rrallë. Qyteti ka një shkallë të ulët krimi prej 26.95%, por historikisht, ai ka parë shkallë të lartë të vrasjeve.

3. Firence, Itali: Një qendër për artin dhe kulturën, problemet kryesore të Firences përfshijnë mashtrimin, vjedhjen e kartave të kreditit dhe vjedhjen e xhepave, duke kontribuar në një shkallë krimi prej 38.49%.

4. Belfast, Irlanda e Veriut: E kaluara e Belfast-it u shënua nga trazira politike, por sot qyteti ka një shkallë mesatare të krimit prej 43.72%. Turistët duhet të jenë të kujdesshëm pasi pakujdesia mund të çojë në telashe.

5. Kaunas, Lituani: Ky qytet kulturor ka një shkallë krimi prej 37.84%, me një shkallë relativisht të lartë vrasjesh që shpesh i atribuohet grindjeve familjare të nxitura nga alkooli.

6. Milano, Itali: Milani është kryesisht i sigurt për turistët, por periferitë përreth mund të jenë më të rrezikshme. Qyteti ka një shkallë krimi prej 44.12%, me krime të zakonshme duke përfshirë vjedhjen dhe vjedhjen e xhepave.

7. Sarajevë, Bosnje-Hercegovinë: E njohur si “Jerusalemi i Evropës”, Sarajeva është rikuperuar nga e kaluara e saj e trazuar. Turistët duhet të kenë kujdes nga vjedhjet e vogla, të cilat kontribuojnë në një shkallë krimi prej 45.03%.

8. Glasgow, Skoci: Problemet e Glasgout me dhunën e bandave dhe luftërat e bandave rezultuan në një shkallë vrasjesh prej 5.1 për 100,000 banorë në 2010 dhe një shkallë krimi prej 45.38%.

9. Stamboll, Turqi: Vizitorët duhet të jenë në vëzhgim të hajdutëve të xhepave, veçanërisht jashtë qendrave turistike. Stambolli kishte një shkallë vrasjesh prej 2.6 për 100,000 banorë në 2017 dhe një shkallë krimi prej 47.55%.

10. Kiev, Ukrainë: Kryeqyteti i Ukrainës ka një shkallë krimi prej 45.70%. Ndërsa shumica e zonave janë të sigurta, trenat periferikë janë të famshëm për krime të dhunshme.


Shtuar 7.12.2023 21:22