Kriza e karburantit në Angli, shqiptarët të gatshëm të marrin timonët e kamionëve: 5000 veta vijmë direkt

Kriza e karburantit në Angli, shqiptarët të gatshëm të marrin timonët e kamionëve: Veç na bëni letrat, 5000 veta vijmë direkt

Mijëra emigrantë shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar do të ishin të gatshëm të punonin thuajse falas, për të ndihmuar në trajtimin e krizës së karburanteve.

Ai Shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar, Qirjako Qirko, i tha Guardian: “Nëse qeveria juaj do të donte, ne mund të ofrojmë shoferë të mirë të besueshëm, ndoshta 5,000 menjëherë.”

Ai pretendoi se shumë prej 150,000 shqiptarëve që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar, do të punonin nga mirënjohja për nikoqirët e tyre britanikë. Meqenëse një numër i konsiderueshëm besohet të jetë i padokumentuar, është e pamundur të dihet se sa janë shoferët e kualifikuar të kamionëve.

Por Qirko, i cili sapo kishte kaluar një orë në radhë për benzinë, tha se ai besonte se shumë shqiptarë në Britani ishin shoferë kamionësh që mund të ndihmonin për të kompensuar një mungesë të vlerësuar deri në 100,000.

Ai tha: “Shqiptarët janë gati të punojnë që qeveria britanike të kapërcejë këtë problem pa pagesë. Unë nuk e di nëse ata kanë licencat e duhura, por nëse do të kishin, jam i sigurt që të gjithë këtu do të thoshin ‘Unë mund të ndihmoj’.

Qirko citoi ndërhyrjen e NATO -s në Kosovë në 1999 për shpëtimin e qindra shqiptarëve etnikë dhe tha: “Shqiptarët në Mbretërinë e Bashkuar do të punonin falas për këtë vend për shkak të asaj që ky vend ka bërë për ta… Ne i jemi mirënjohës përgjithmonë qeverisë dhe ushtrisë së këtij vendi, për atë që bënë për vëllezërit tanë në Kosovë”.

The Guardian shkruan se Shqipëria, një nga vendet më të varfra në Evropë, ka shpresa për t’u bashkuar me BE, por në vitin 2019 Franca bllokoi hapjen e negociatave të anëtarësimit. Në vitin 2017, dy herë më shumë shqiptarë u kapën si pasagjerë në portet e Mbretërisë së Bashkuar se çdo kombësi tjetër, treguan shifrat e Home Office. Këtë vit, sekretari i brendshëm, Priti Patel, nënshkroi një marrëveshje për të larguar shtetasit shqiptarë pa të drejtën për të qenë në Mbretërinë e Bashkuar.

Qirko u bëri thirrje britanikëve që t’i shohin shqiptarët si një pasuri dhe jo si një problem, duke u ankuar se ata shpesh portretizohen si anëtarë bandash, shpërndarës droge dhe trafikantësh njerëzish, përfshirë nga organet qeveritare si Agjencia Kombëtare e Krimit.

Ai tha:“Sigurisht, ka disa njerëz nga komuniteti im që janë të përfshirë në aktivitete kriminale, por pse është kaq e nevojshme të përmendet kombësia e tyre? Kombësia nuk ka të bëjë me krimin. Ju nuk thoni që dikush është një kriminel homoseksual ose lezbik, prandaj pse thoni se ka “kriminelë shqiptarë”?

Ai shtoi:“Duke përmendur kombësinë krijoni një perceptim negativ, në lidhje me të gjithë komunitetin këtu që po bën një punë të ndershme. Shqiptarët që vijnë këtu nuk janë kriminelë. Ata janë njerëz që duan një jetë më të mire”.

Në vitin 2019, Qirko kritikoi autorin e Fifty Shades of Grey EL James për portretizimin e saj ndaj shqiptarëve në romanin e saj The Mister, për një shërbëtore në Londër e cila ishte trafikuar. Qirko ka një kopje të letrës së James si përgjigje në tryezën e tij. Ajo shkroi: “Gjatë kërkimit tim për romanin, unë vërtet vizitova Shqipërinë dhe zbulova se ishte një vend jashtëzakonisht i bukur. Dhe njerëzit e saj të jenë të ngrohtë dhe mikpritës”.

Qirko tha: “Unë jam këtu për të dal në këmbë për njerëzit e mi. Ata nuk janë kriminelë, ata janë punëtorë dhe të ndershëm”.

Ushtria do të fillojë të dërgojë karburant në zonat e prekura, të hënën, mes raporteve se Anglia jug-lindore po përjeton mungesa në rritje./albeu.com