Kjo kompani ka “punësuar” 50 dele në fabrikën e saj, zbuloni punën që bëjnë

Puna e njerëzve ka qenë dhe mbetet thelbësore në fabrikat e makinave, të cilat deri më tani thoshim se rrezikonin të zëvendësoheshin nga robotët. Por disa katërkëmbësh të këndshëm vijnë për të ofruar shërbimet e tyre dhe madje edhe në punë normale.

Në fabrikën e VW në Chattanooga, Tennessee, zyrtarët vendosën se duhej të bënin disa “punësime” shumë të veçanta, duke sjellë 50 dele për të ndihmuar kompaninë të kalonte në nevojat e saj të reja për energji të qëndrueshme.

Parku i paneleve diellore, i cili funksionon në fabrikë që nga viti 2013, është kompania më e madhe e makinave në Shtetet e Bashkuara. Prodhimi i tij arrin në 9.5 MË dhe siguron 12.5% ​​të energjisë së nevojshme për impiantin në fazën e funksionimit të plotë. Janë 33,000 panele të shpërndara në një zonë të madhe brenda ambienteve të fabrikës, raporton albeu.com.

Që objektet të funksionojnë siç duhet, duhet shmangur erozioni i tokës, që do të thotë se duhet të ketë bimësi midis paneleve. Megjithatë, bimësia nuk duhet të kalojë një lartësi të caktuar në mënyrë që të mos lëshojë hije mbi panelet. Dhe këtu delet hyjnë në punë delet.

“Kullotja është një mënyrë efektive dhe me kosto të ulët për të kontrolluar vegjetacionin dhe për të reduktuar erozionin e tokës”,  tha Loran Shallenberger, Zyrtar i Energjisë së Rinovueshme të uzinës VW. Në fakt, siç pohon ai, delet e presin barin, e njëkohësisht panelet i mbrojnë nga vapa apo shiu.

Delet kanë avantazhin mbi kositësit e barit se mbajnë barin në një lartësi të caktuar dhe mund të arrijnë në vende ku makinat nuk hyjnë. Në të njëjtën kohë është një mënyrë natyrale e plehërimit të tokës në mënyrë që bari të vazhdojë të rritet.

Për të mbrojtur delet nga sulmet e kafshëve të egra, në park ka disa gomarë që paralajmërojnë kur ka rrezik. Për ata që pyesin pse ka diskriminim “punësor” ndaj dhive, VW ka përgjigjen për këtë diferencim klasor: Delet thjesht bëjnë punën e tyre, dhitë janë më të këqija dhe kërcejnë mbi panele duke shkaktuar dëme./albeu.com


Shtuar 15.11.2021 08:10