Ish-këshilltari akuza të rënda Johnson-it: Nuk vendoste masa, thoshte po vdesin vetëm të moshuarit

Dominic Cummings, ish-këshilltari kryesor i kryeministrit britanik, Boris Johnson, ka thënë se shefi i tij vjeshtën e kaluar nuk ashpërsonte masat kufizuese për shkak se thoshte që po vdesin vetëm personat mbi moshën 80 vjeç.

Cummings foli për herë të parë në një intervistë për BBC. Ndërkohë deklaratat e tij të forta sollën reagimin e menjëhershëm të qeverisë britanike.

Downing Street ka thënë se Kryeministri Johnson “i ka marrë të gjitha masat për ta mbrojtur jetën e qytetarëve, i udhëzuar me këshillat më të mira shkencore” përgjatë pandemisë.

Në mesazhet e WhatsApp, të ndara me BBC, që u dërgoheshin ndihmësve në mes të tetorit, Johnson duket se thotë: “Më duhet të them se jam tronditur pak nga disa të dhëna për viktimat e Covid. Mosha mesatare është 82 – 81 për burrat 85 për gratë. Kjo është mbi jetëgjatësinë. Prandaj merrni Covid dhe jetoni më gjatë. Vështirë se dikush nën 60 vjeç shkon në spital (4 përqind) dhe pothuajse të gjithë mbijetojnë.

Johnson gjithashtu duket se u dha ndihmësve: “Ka 3 m në këtë vend të moshës mbi 80 vjeç” dhe shton “kjo tregon se ne nuk shkojmë për bllokim në të gjithë vendin.”

Mesazhet e reja do të hedhin dyshime të mëtejshme mbi veprimet e kryeministrit në prag të bllokimit të nëntorit, kohë gjatë së cilës Cummings dhe shkencëtarë të tjerë të vjetër kanë thënë se kryeministri ishte ashpër kundër bllokimeve.

Cummings tha se Johnson kishte injoruar vazhdimisht këshillat e këshilltarëve të tij kryesorë shkencorë dhe mjekësorë.

Në intervistën për BBC, Cummings pretendon se atij iu desh të ndalonte kryeministrin të takonte Mbretëreshën në fillim të pandemisë, ndërkohë që i gjithë stafi po sëmurej.

“I thashë çfarë po bën, dhe ai tha, do të shoh Mbretëreshën. Ia ktheva, natyrisht nuk mund të shkoni ta shihni Mbretëreshën. Ai tha, ah, kjo është ajo që unë bëj çdo të mërkurë,  do të shkoj ta shoh”, tha Cummings.

Downing Street mohoi që ky incident të ketë ndodhur. Pallati Buckingham nuk pranoi të komentojë, përcjell abcnews.al.

Cummings tha se ai përfundimisht e bindi Johnson të mos rrezikonte. “Unë i thashë, ka njerëz në këtë zyrë që po izolohen, mund të kesh koronavirus, unë mund të kem koronavirus, nuk mund të shkosh të shohësh Mbretëreshën. Po sikur të shkoni ta shihni dhe ta infektoni me koronavirus Mbretëreshën?

“Padyshim që nuk mund të shkoni … Unë thjesht thashë nëse, nëse i jepni koronavirus dhe ajo vdes çfarë do të bëni, nuk mund ta bëni atë, nuk mund ta rrezikoni, kjo është plotësisht e çmendur”/abcnews.al


Shtuar 20.07.2021 10:53