Hakerat sulmojnë disa nga shtetet e fuqishme të botës, dhjetëra sisteme dalin zbuluar

Një “sulm masiv duke përdorur një ransomware tashmë në qarkullim” është zbuluar nga ekipi i reagimit ndaj incidenteve të sigurisë kompjuterike në Itali të Agjencisë Kombëtare të Sigurisë Kibernetike.

Teknikët e ACN kanë konstatuar tashmë “disa dhjetëra sisteme kombëtare ndoshta të kompromentuara dhe kanë alarmuar subjekte të shumta, sistemet e të cilëve janë ekspozuar”.

Megjithatë, shpjegohet se “ka ende sisteme të ekspozuara, të pa kompromentuara, nga të cilat nuk është mundur që të gjurmohet se kush e ka kryer sulmin. Këto subjekte duhet të përditësojnë menjëherë sistemet e tyre.”

Sipas Ansa, bëhet fjalë për krime të zakonshme kibernetike, të cila përdorin sistemin “ransomëare” për qëllime ekonomike dhe fitimprurëse.

Nuk ka asnjë konfirmim për një lidhje mes këtij sulmi dhe problemeve të Tim, që u raportuan mëngjesin e të mërkurës.

Acea, kompania italiane e energjisë elektrike, ujit dhe gazit, u godit nga një sulm shumë i rëndë “ransomëare” të enjten, duke e bërë të vështirë rikthimin e operacioneve të plota.

Sulmi i hakerëve po ndodh në shumë vende njëkohësisht.

Të parët që vunë re sulmin ishin francezët. Më pas, vala e sulmeve u zhvendos në vende të tjera, përfshirë Italinë.

Tani për tani ka disa mijëra serverë të komprometuar në të gjithë botën, nga vendet evropiane si Franca, Finlanda dhe Italia, në Amerikën e Veriut, Kanada dhe Shtetet e Bashkuara. Në Itali ka dhjetëra sulme që janë ndalur, por sipas analistëve ato janë të destinuara të rriten./Albeu.com/


Shtuar 5.02.2023 18:59

Tags: ,