Gjithçka brenda një jave: Si dolën në dritë dokumentet sekrete të Pentagonit

Gardisti kombëtar Jack Teixeira, 21 vjeç, është arrestuar për rrjedhjen e një grumbulli dokumentesh shumë të ndjeshme ushtarake amerikane.

Ato ofrojnë një pamje të luftës në Ukrainë, si dhe zbulojnë numrin e forcave speciale të Mbretërisë së Bashkuar që dyshohet se janë aktive në vend.

Por si dolën në dritë rrjedhjet? Këtu është një afat kohor i shkurtër i situatës:

6 Prill – Raportet për dokumentet e zbuluara shfaqen për herë të parë në media;
7 Prill – Kanali në platformën e lojërave Discord, ku dokumentet u shpërndanë për herë të parë, identifikohet publikisht. Platforma kufizon aksesin në kanal më vonë atë ditë dhe përpiqet të heqë të gjitha imazhet e dokumenteve të rrjedhura;
11 Prill – Sekretari amerikan i mbrojtjes Lloyd Austin flet publikisht për rrjedhjet për herë të parë, duke thënë se SHBA nuk ishte e sigurt se sa dokumente janë zbuluar ose nga kush;
13 Prill – New York Times emëron Jack Teixeira si burimin e postimeve dhe e identifikon atë si anëtar të krahut të inteligjencës të Gardës Kombëtare të Massachusetts. FBI e arreston atë në shtëpinë e familjes së tij pasdite.

Gardiani do të dalë sot në gjykatë në SHBA, ku pritet të akuzohet për heqjen ose transmetimin e informacionit të klasifikuar të mbrojtjes kombëtare – një krim sipas Aktit Kombëtar të Spiunazhit. /albeu.com


Shtuar 14.04.2023 09:19