“Futbolli i njerëzve vdiq në vitet ’90, manovrat tuaja vazhdojnë! Ju doni vetëm lekët, derra” (FOTO LAJM)

Tifozët e Milanit shpërthejnë! Kundër moralistëve, atyre që përdorin fjalën “futbolli është i njerëzve” dhe sidomos UEFA, FIFA dhe klubeve…

Me një njoftim për shtyp, Curva Sud Milano dhe AIMC (Shoqata Italiane e Klubeve të Milanit) donin të thoshin fjalën e tyre për krijimin e Superligës, ku klubi kuqezi është një nga 12 themeluesit.

Tifozët kuqezi e deklarojnë veten e tyre kundër lindjes së këtij kompeticioni (“vetëm manovrat e fundit të panumërta që janë zhvilluar për dekada, të cilat kanë çuar futbollin në një biznes”), por edhe ndaj reagimeve të institucioneve sportive dhe politike që kanë mbushur gojën me fjalitë “futbolli i përket njerëzve” pasi nuk kanë bërë asgjë për dekada me radhë përballë zhvendosjes që ky sport ka marrë dhe nuk ka ngritur asnjëherë gishtin për të shmangur arritjen e një sistemi si ky aktual që është denoncuar në mënyrë të përsëritur si i gabuar nga tifozët.

“Reagimi i komponentëve të ndryshëm institucionalë të futbollit dhe politikës arriti aq shpejt sa ishte i qartë dhe i pakujdesshëm, me krerët e qeverive, drejtuesit e federatave të ndryshme kombëtare dhe ndërkombëtare dhe menaxherët e klubeve nga e gjithë Evropa, të cilët nuk humbën kohë për të vrarë me forcë kundër anëtarëve të kësaj Lidhje të re, duke kërcënuar sanksione të rënda me thirrjen “futbollt i përket njerëzve”.

Sinqerisht, që të gjithë zotërinjtë në dhomën e kontrollit tani vendosin tifozët para së gjithëve na bën të buzëqeshim shumë…

Super League është vetëm manovra e fundit e të panumërtave që janë zhvilluar për dekada, të cilat kanë çuar futbollin në një biznes.

Sigurisht që lindja e këtij kompeticioni të ri do të ishte një tjetër shtytje kundër futbollit të së kaluarës, i cili tani është vetëm një kujtim i largët dhe do të përfundojë në mënyrë të pashmangshme duke errësuar hijeshinë dhe traditën e kampionateve të ndryshme kombëtare, duke e privuar futbollin nga parimi thelbësor i sportit meritokracia.

Por gjëja që na bën edhe më të indinjuar është hipokrizia e të gjithë atyre që kanë kontribuar për ta bërë këtë sport thjesht një biznes, të cilët sot ngrihen në emër të tifozëve, por thjesht sepse e shohin atë lodër kaq fitimprurëse që ata e menduan të paprekshme janë thyer

Futbolli i përkiste njerëzve deri në vitet 90, kur Liga e Kampionëve lindi në dëm të kupës së kampionëve të vjetër: nga ai moment filloi të gdhendet hendeku i pashkelur midis klubeve të mëdha dhe të vogla.

Futbolli i përkiste njerëzve edhe kur asnjë gisht nuk lëvizte për të frenuar biletat e shtrenjta të vendosura nga disa presidentë.

Futbolli i përkiste njerëzve edhe kur nuk bëhej asgjë për të penguar ngritjen e pandalshme të agjentëve, të cilët sollën pagat e futbollistëve në shifra gjithnjë e më astronomike, të qëndrueshme vetëm falë të ardhurave nga të drejtat e televizionit, atyre TV që ata vendosën kalendarët gjithnjë e më të ngushtë, me ndeshje në ditë dhe kohë absolutisht të pamundura…

Futbolli u përkiste njerëzve edhe kur u futën rregulla për të ndaluar çdo lloj marrëdhënie midis lojtarëve dhe tifozëve.

Futbolli i përkiste njerëzve edhe kur finalet e Super Kupës u luajtën në kontinentet e tjera ose datat e disa ndeshjeve u ndryshuan brenda disa ditësh nga mosmarrëveshja, në dëm të tifozëve që mund të kenë blerë tashmë bileta treni ose aeroplani për të marrë pjesë në stadium .

Futbolli i përkiste njerëzve edhe kur disa presidentë me shumë ndikim në Ligë pohuat hapur se pavarësisht arritjes së rezultatit sportiv, disa klube jo me emër do të kishin qenë të papërshtatshme për në Serie A.

Futbolli i përkiste njerëzve edhe kur disa klube lejoheshin të anashkalonin fair play financiar, ndërsa të tjerët me pronarë me më pak ndikim u penalizuan…

Futbolli i përkiste njerëzve edhe kur me të gjitha mjetet u vendos që Kupa e Botës 2022 t’i jepej Katarit, pavarësisht nga kjo që përfshinte mosmarrëveshjen e kampionatit botëror në nëntor me pasojë të përmbysjes së kalendarit të klubit. Vetë Katari, për më tepër, nën akuzë për shkeljet e panumërta të të drejtave të njeriut kundër punëtorëve që kontribuan në ndërtimin e stadiumeve, shpesh në kushte çnjerëzore të punës dhe që shkaktuan rreth 6,500 viktima në punë. Këtu, është e çuditshme që kjo e ka lënë FIFA indiferente, zakonisht gjithmonë shumë të vëmendshme ndaj çështjeve sociale, edhe nëse lind dyshimi spontanisht se vetëm kur u përshtatet atyre …

Ne mund të rendisim shumë shembuj të tjerë për të demonstruar mospërputhjen absolute në fjalët e ardhura nga maja e futbollit, krahasuar me punën e bërë për dekada, e cila çoi futbollin të bëhej një lojë popullore në një mjet të pastër të biznesit më të egër.

Futbolli duhej të rishikohej nga toka në të gjitha nivelet, federatat, klubet, menaxherët, lojtarët shumë kohë më parë…

Super League është vetëm një ndyrësi tjetër, por ata që e kanë sjellë futbollin në këtë pikë pothuajse pa kthim nuk janë më pak, kështu që na shmangni teatrot e dobëta të retorikës dhe moralit…

Tani që paratë po mbarojnë, përbuzni njëri-tjetrin, por mos guxoni të përmendni tifozët.

Derra!”.

 


Shtuar 20.04.2021 20:16