Frikë nga lufta, Lituania bën thirrje për prani të përhershme të trupave gjermane

Lituania ka bërë thirrje për praninë e përhershme të një brigade ushtarake gjermane në tokën lituaneze, në mënyrë që të ndihmojë në garantimine sigurisë së vendit baltik.

Ministri i mbrojtjes i vendit, Arvydas Anusauskas, i bëri thirrjet pasi frika rritet nga përhapja e luftimeve në vendet përreth Ukrainës.

Megjithatë, ministri gjerman i mbrojtjes Boris Pistorius ka thënë më parë se thirrjet nga Lituania për një brigadë të përhershme gjermane do të jenë “në varësi të NATO-s”.

“Kjo nuk varet nga kush çfarë dëshiron, ose kush dëshiron të sigurojë çfarë, por në varësi të NATO-s,” u tha Pistorius gazetarëve.

Që nga viti 2017, Gjermania ka udhëhequr një batalion ndërkombëtar me rreth 1500 trupa në Lituani, si pjesë e një përpjekjeje të NATO-s për të penguar Rusinë nga sulmi në rajonin e Balltikut, i parë si një nga pikat më të dobëta në krahun lindor të aleancës.

Berlini gjithashtu ka një brigadë prej rreth 3,000 deri në 5,000 trupa në gatishmëri në Gjermani me aftësinë për t’u vendosur në Lituani brenda 10 ditëve nëse është e nevojshme.

Por shtetet baltike të Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë kanë bërë thirrje për vendosje më të mëdha dhe të përhershme të NATO-s për të mbrojtur territoret e tyre që kur Rusia pushtoi Ukrainën vitin e kaluar./albeu.com