Franca voton për të mbrojtur të drejtën e abortit në kushtetutë

Asambleja Kombëtare e Francës ka mbështetur një përpjekje për të ruajtur të drejtën e abortit në kushtetutë, e nxitur kryesisht nga kufizimet e shtuara diku tjetër. Ligjvënësit votuan me një shumicë të madhe për të përfshirë një klauzolë që garanton “efektshmërinë dhe aksesin e barabartë në të drejtën për t’i dhënë fund shtatzënisë vullnetarisht”.

Sipas BBC, deputetja e krahut të majtë Mathilde Panot, e cila qëndron pas ndryshimit, tha se ishte për t’u mbrojtur kundër “kthimit” të parë në SHBA dhe Poloni. Por projektligji do të përballet me një kalim të vështirë.

Muajin e kaluar dhoma e lartë, Senati, hodhi poshtë një propozim të ngjashëm dhe mendohet se nuk ka gjasa të mbështesë amendamentin e ri. Partitë e krahut të djathtë, të cilat dominojnë Senatin, argumentojnë se të drejtat e abortit nuk janë nën kërcënim në Francë.

Një ndryshim i kushtetutës do të duhet gjithashtu të shkojë në një referendum, megjithëse sondazhet sugjerojnë se më shumë se 80% e votuesve francezë janë pas tij.

Amendamenti i zonjës Panot kaloi pasi siguroi mbështetjen e deputetëve në partinë e Rilindjes në pushtet të Emmanuel Macron, por një referencë për të drejtën e kontracepsionit u hoq.

Shkurtin e kaluar, parlamenti francez votoi për të zgjatur afatin ligjor për abortin nga 12 në 14 javë, ngjashëm me Spanjën fqinje. Është më e ulët se vendet e tjera evropiane, duke përfshirë Suedinë, Holandën, Anglinë, Uellsin dhe Skocinë.