Edhe njerëzit e vaksinuar vdesin, por pse kjo nuk do të thotë se vaksinat janë joefektive

Ish-sekretari amerikan i Shtetit, Colin Powell vdiq këtë të hënë për shkak të koronavirusit. Familja e tij njoftoi se ai kishte marrë të dy dozat e vaksinës, megjithatë ai vunate nga një kacer gjaku.

Zyrtarët shëndetësorë shqetësohen se aktivistët kundër vaksinës, kur dëgjojnë raste të tilla pretendojnë se vaksinat nuk funksionojnë.

Nëse mund të vdisni edhe pse bëni vaksinën kundër Covid-19, cili është qëllimi i marrjes së saj?

Në lidhje me këtë pyetje, ka folur për CNN, Leana Wen, mjeke urgjence dhe profesore e politikave dhe menaxhimit shëndetësor në Shkollën e Shëndetit Publik të Institutit Milken të Universitetit George Ëashington.

Ajo ka thënë: “Ne duhet të fillojmë me shkencën dhe atë që tregon hulumtimi. Vaksinat kundër Covid-19 janë jashtëzakonisht efektive në parandalimin e sëmundjeve dhe veçanërisht sëmundjeve të rënda. Të dhënat e fundit nga Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, tregojnë se ato zvogëlojnë gjasat e testimit pozitiv për Covid-19 me gjashtëfish dhe gjasat e vdekjes me 11 herë.

Kjo do të thotë që nëse jeni të vaksinuar, keni gjashtë herë më pak të ngjarë të merrni Covid-19 sesa dikush që nuk është i vaksinuar. Dhe keni 11 herë më pak gjasa të vdisni nga Covid-19 në krahasim me një person të pavaksinuar. Kjo është e shkëlqyer.

Megjithatë, vaksinat Covid-19 nuk ju mbrojnë 100%. Asnjë vaksinë është 100% efektive. Kjo nuk do të thotë që vaksina nuk funksionon, ose se nuk duhet ta merrni”.

CNN: A ka të ngjarë që disa njerëz të kenë rezultate të rënda nga Covid-19, pavarësisht vaksinimit?

Wen: Po, dhe bazuar në atë që është mësuar, ish-sekretari Poëell është në atë kategori. Ne e dimë se individët që janë më të moshuar dhe kanë kushte themelore mjekësore kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje të rënda dhe të vdesin pas infeksioneve të reja. Ata në rrezik të veçantë janë njerëzit me imunitet të dobët. Pasja e kancerit të gjakut e vendosi Poëell në këtë kategori dhe, përveç moshës së tij më të madhe, kjo rriti nivelin e rrezikut.

Kjo është një nga arsyet pse rekomandohen doza përforcuese. Në gusht, zyrtarët federalë të shëndetësisë rekomanduan që njerëzit me imunokompromis të moderuar ose të rëndë, të cilët kishin marrë vaksinat Pfizer ose Moderna, të merrnin një dozë të tretë të vaksinës. Ata paralajmëruan se edhe me dozën shtesë, individët me imunitet të komprometuar duhet të marrin masa paraprake shtesë. Kjo për shkak se kjo është një kategori njerëzish që janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj rezultateve të rënda.

CNN: Ju keni thënë më parë se vaksinat funksionojnë më mirë kur të gjithë i marrin ato, apo jo?

Wen: Pikërisht. Mendoni për vaksinën Covid-19 si një mushama shumë të mirë. Punon shumë mirë për t’ju ​​mbrojtur nga shiu. Por nëse jeni në një stuhi dhe më pas vjen një stuhi, ka një shans shumë më të madh që të lageni. Kjo nuk do të thotë se mushama juaj është me defekt. Do të thotë që jeni në mot të keq dhe vetëm mushamaja mund të mos ju mbrojë gjithmonë.

Nëse keni shumë viruse, kjo rrit mundësinë tuaj për t’u infektuar. Problemi nuk është vaksina, po virusi që është shumë i pranishëm.

Kjo është arsyeja pse çelësi është që të vaksinohen sa më shumë njerëz. Kjo zvogëlon shkallën e përgjithshme të infeksionit dhe përfundon duke mbrojtur të gjithë. Dhe, nëse jeni në një zonë me shumë raste, mbajtja e një maske në hapësirat e brendshme të mbushura me njerëz shton një nivel shtesë mbrojtjeje.

Dhe të mos harrojmë se edhe ne vaksinohemi për të mbrojtur më të pambrojturit mes nesh, të cilët janë në rrezik më të lartë për pasoja të rënda.

Një studim i 13 shteteve gjatë gjashtë muajve tregoi se individët e vaksinuar plotësisht përbënin vetëm 4% të të gjitha shtrimeve në spital nga Covid-19.

Njerëzit e pavaksinuar kanë 17 herë më shumë gjasa të shtrohen në spital nga Covid-19 sesa të rriturit e vaksinuar plotësisht, sipas atij studimi të CDC.

CNN: Çfarë do t’u thoni tjetër atyre që nuk besojnë se vaksina është efektive?

Wen: Do t’u kërkoja të mendonin për aspekte të tjera të mjekësisë. Le të themi se dikush ka sëmundje të zemrës. Ka ilaçe për të trajtuar sëmundjet e zemrës, por ato nuk janë 100% efektive – asgjë nuk është 100% efektive. Vetëm për shkak se dikush përfundon me një përkeqësim të sëmundjes së tij dhe në spital, nuk do të thotë që ilaçet nuk ia vlen të merren.

Ose le të përdorim një shembull parandalimi. Le të themi se dikush që ushqehet me një dietë të shëndetshme dhe ushtrohet shumë, ende ka presion të lartë të gjakut dhe diabet. Kjo nuk do të thotë se dieta dhe stërvitja nuk janë të mira për t’u bërë. Thjesht do të thotë që ju mund të ndërmerrni të gjitha hapat e duhur për të parandaluar një sëmundje, por ndonjëherë ju prapë mund ta merrni sëmundjen./Përshtati nga CNN, albeu.com


Shtuar 22.10.2021 16:09